Friss gyümölccsel enyhíthetők a depresszió tünetei

A főtt és tartósított zöldségek és gyümölcsök helyett fogyasszunk inkább nyerseket, mivel ezek jót tesznek mentális egészségünknek – javasolja az a kutatás, melyet nemrég ismertetett az Independent

Az új-zélandi egyetem kutatói több mint négyszáz, 18 és 25 év közötti amerikai és új-zélandi fiatal adatait vizsgálták. A szakértők kíváncsiak voltak többek között a tesztalanyok testsúlyára, sportolási szokásaira, anyagi helyzetére, étrendjére, hogy megállapítsák a nyers zöldségek és gyümölcsök szervezetre gyakorolt hatását. A kutatók megfigyelték: azok a tesztalanyok, akik a nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztották elégedettebbek voltak az életükkel, enyhébb depressziós tünetekről számoltak be, míg a feldolgozott gyümölcsöt és zöldséget fogyasztók esetében az élelmiszerek hangulatjavító hatása elenyésző volt. 

Kiderült tehát, kifejezetten jót tesz mentális egészségünknek, ha kedvenc gyümölcseinket és zöldségeinket frissen fogyasztjuk.

Szakértők szerint ennek az az oka, hogy nyersen nagyobb mennyiségű tápanyag szívódik fel, ez a mentális egészségre gyakorolt hatás is magyarázza. ből a szempontból legelőnyösebbnek bizonyult zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztó az életükkel is elégedettebbek a kutatók szerint.

Kutatók szerint jót tesz a hangulatunknak a nyers zeller, káposzta, paradicsom, gomba és a lilahagyma, de a legegészségesebb zöldségek és gyümölcsök listájának élén a sárgarépa, banán, alma, leveles zöldségek, grapefruit, saláta szerepel. 

Kimaradt?