Okosabbá tesz a szex

Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy tudjuk: a szex jó dolog. Arról azonban keveset hallani, milyen pozitív hatással van az emberi agyra. Az IOL összegyűjtötte, hogyan tesz a szex okosabbá.  

Kevesen tudják, hogy a szex, hogyan hat az agyra és milyen előnyeink származhatnak a rendszeres összebújásokból.

Magabiztosság

Tapasztalhattuk már, mekkora löketet tud adni a reggeli szeretkezés. Ilyenkor vidámabban indulunk munkába, energikusabbak és pozitívabbak vagyunk. A szex természetes önbizalom-fokozó,függetlenül attól, mennyire vagyunk magabiztosak. Ha tehát egy kis plusz önbizalomra van szükség, nem kell mást tenni, mint szeretkezni. Másrészt, legyünk óvatosak, a szex hiánya ugyanis bizonytalansághoz, ingerlékenységhez vezethet. 

Stresszcsökkentés

A stressz a mindennapjaink része, de mint minden problémát, ezt is jobb mielőbb kezelni. A szex során az agyunk oxitocint termel, ami  a jólétéért, szociális interakcióiért, fejlődéséért és gyógyulásáért felelős hormon. Húsz másodpercnyi csókolózás után már az agyunk elkezdi kibocsátani az oxitocint, képzeljük el mi történne húsz percnyi hancúrozás után.

Kritikus gondolkodás

Egy holland kutató, Jens Förster szerint nem igaz az, hogy a szexen való gondolkodás hiábavaló, fölösleges dolog. Egy 2009-es kutatás során Förster megállapította, hogy azok akik gyakran gondoltak a szexre, fantáziáltak róla, fejlettebb, kritikusabb gondolkodással rendelkeztek. 

Memória

A Princeton Egyetem Pszichológia Tanszéke patkányokkal kísérletezett, mivel az állatok emlősi fiziológiája hasonlít az emberekéhez. A kísérlet során kiderült, hogy a párosodás elősegítette a sejtnövekedést az agy azon területén, amely a memóriáért felelős.  

Fájdalomcsillapítás

Az agyunk béta-endorfinokat termel, ha működésbe lép a jutalomáramkör. Ez a hormon csökkenti a fájdalmat és növeli a kötődés érzését, így tiszábban tudunk gondolkodni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?