Mégsem kerülnek szigorított börtönbe Beke Istvánék

Várhatóan a csíkszeredai börtönben kell leülnie a terrorvád miatt kiszabott büntetését Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak. A bíróság ugyanis elfogadta fellebbezésüket és – a büntetés végrehajtás országos parancsnokságának szándéka ellenére – nem viszik őket a Dâmbovița megyei szigorított biztonságú börtönbe.

Az egyik elítélt kézdivásárhelyi férfi felesége, Beke Csilla arról számolt be, hogy a bíróságtól hétfőn kaptak választ keresetükre. Eszerint Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt nem helyezik át a mărgineni-i szigorított biztonságú börtönbe, hanem zárt rendszerű börtönnek minősített fegyházba kell letölteniük a büntetésüket. A csíkszeredai börtön ilyen besorolású, ezért várhatóan oda kerül a két kézdivásárhelyi férfi.

Mint ahogy arról beszámoltunk, Beke István és Szőcs Zoltán őrizetbe vétele után a Brassó megyei feketehalmi börtönbe került. A büntetés végrehajtás országos parancsnokságának a szigorított fegyházba helyezésükről szóló múlt heti döntését követően a két elítéltet azonnal külön cellába helyezték át és lecsökkentették a telefonbeszélgetéseik időtartamát, továbbá a látogatási lehetőségüket is. Ekkor a két elítélt fellebbezett a döntés ellen, és miután a bíróság elfogadta keresetüket, a feketehalmi börtönben is enyhítettek a fogva tartási körülményeiken, ismét látogathatóak és nem korlátozzák telefonbeszélgetéseiket sem.

Mivel a két férfi magyar állampolgár is, felhívták már Magyarország csíkszeredai konzulátusát és a külképviselet tagjait beengedték hozzájuk látogatóba, számolt be Beke Csilla, aki hozzátette: a feketehalmi börtön dolgozói is elismerték, hogy nem értik, mi zajlik a két kézdivásárhelyi férfi ügyében. Beke István felesége úgy véli, a pszichológiai terror része az elítéltek körüli állandó bizonytalanság.

A címlapfotó forrás: hirmondo.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?