PSD

Szimpátiatüntetés a PSD-t sértő rendszámtáblás férfi mellett

Körülbelül harminc személy tiltakozott hétfőn a fővárosi közlekedési rendőrség székháza előtt amiatt, hogy a rendőrök bevonták a PSD-t sértő rendszámtáblával közlekedő svédországi autó tulajdonosának a gépkocsivezetői jogosítványát és büntetőjogi eljárást indítottak ellene. 

A tüntetés egyik résztvevője a sajtónak elmondta, felháborítónak tartja, hogy a svédországi autóval Romániába érkező férfit a határellenőrzéskor még nem figyelmeztették, hogy szabálysértő a rendszámtáblája, majd „a semmiből” büntetőjogi eljárás indult ellene. „A rendőrség reformjára van szükség, mert csak a politikai parancsoknak engedelmeskedik” – vélekedett a tüntető. 

A közlekedésrendészet szerint az eljárást a Büntető törvénykönyv 334. cikkelyének negyedik bekezdése alapján indították: „Az, aki közúton olyan gépjárművet vezet vagy pótkocsit vontat, amelynek rendszámtábláit vagy nyilvántartási számtábláit visszavonták, illetve olyan, más államban bejegyzett járművet, amely nem rendelkezik közlekedési joggal Románia területén, 6 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő.”

A rendőrség hétfőn kora reggel állította meg a 45 éves férfit, aki Svédországban készíttette a PSD-t sértő rendszámtáblát. A rendőrség a stockholmi Interpol iroda segítségével leellenőrizte, hogy a személyre szabott rendszámtábla Svédország területén érvényes. 

Az ügyre Svédország Bukaresti Nagykövetsége is reagált hivatalos Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint a svéd szállítási ügynökség szabályzata értelmében a személyre szabott rendszámtáblák Svédország határain kívül is érvényesek, de a tulajdonosnak magával kell vinnie az eredeti rendszámtáblát is, és azt szerelnie az autóra, ha az ország, ahol tartózkodik, nem ismeri el a személyre szabott rendszámot. „A svéd hatóságok nem szólhatnak bele, hogy más ország útjain milyen autók közlekedhetnek” - teszi hozzá a svéd külképviselet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?