Antal Árpád: Románia már nem jogállam, és nem is demokrácia

Alig lehet már nemzetközi támogatásra számítani a romániai magyar közösségre nehezedő nyomás enyhítése érdekében, véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva rámutatott: a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításával kezdődött a magyar közösségre nehezedő állami nyomásgyakorlás.

A sepsiszentgyörgyi tanintézmény épületének visszaállamosításával tesztelték a magyar közösség reakcióképességét. „Akkor bizonyos értelemben megbuktunk, közösségként nem tudtuk felmutatni azt az erőt, ami a rendszert visszariasztotta volna, így az továbblépett” – véli Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró azt feltételezi, hogy a román-amerikai stratégiai partnerség része lehet, hogy ebben a kérdésben Amerika nem gyakorol nyomást Romániára. Nem tartja kizártnak, hogy létezik egy háttér egyezség, miszerint Románia F16-os harci repülőgépeket vásárol, cserében Amerika szemet huny a visszaszolgáltatás megakadályozása fölött.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy volt idő, amikor a jó értelemben vett amerikai liberális szemlélet része volt, hogy jogállamiság és visszaszolgáltatás ügyében hatottak Romániára és ennek volt is eredménye.

„Románia már nem jogállam, de már nem is demokrácia, mert nem érvényesül a választói akarat, ha a választások után egy héttel a parlamenti képviselőket megvásárolják, átülnek egyik pártból a másikba”, véli Antal Árpád, aki rámutatott, hogy Németországban Angela Merkel pártjának egy mandátum hiányzott a kormányalakításhoz, ám ott a politikai kultúrába nem fért bele az átigazolás, így inkább nagykoalíciót alakítottak.

Antal Árpád szerint jelenleg még nincs ok a pesszimizmusra, mivel ebben az országban egyik napról a másikra minden megváltozhat. Emlékeztetett, hogy voltak már békésebb és nehezebb évek. A sepsiszentgyörgyi elöljáró arra is rámutatott, hogy nagyon sok múlik a magyar közösség reakcióképességén, mivel a politikai képviselet nem tud mindent megoldani.

Kapcsolódók

Kimaradt?