Ludovic Orban: az igazságügyi miniszter helyett a CSM döntsön a korrupcióellenes főügyész kinevezéséről

A Nemzeti Liberális Párt azt kéri az igazságügyi minisztertől, hogy engedje át a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője kinevezésének döntésjogát – mondta csütörtöki sajtótértekezletén Ludovic Orban PNL-elnök. 

Orban kifejtette: a jelek szerint Tudorel Toader igazságügyi miniszter a DNA-főügyész kinevezési folyamatának a „főszereplője”, holott a PNL azt tartaná helyesnek, ha az igazságügyi miniszter elküldené a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak az érvényes jelöltek névsorát, és rábízná az arra vonatkozó döntést, hogy ki a legalkalmasabb a DNA-főügyészi tisztségre. 

A liberális pártelnök felvetésében az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében tett uniós ajánlásokra hivatkozott, amelyek révén az Európai Bizottság többször kérte már, hogy a főügyészek kinevezése politikamentes legyen. 

A DNA-főügyészi tisztséget  négy ügyész pályázta meg: Florentina Mirică, a DNA korrupció-megelőzési osztályának szolgálati főügyésze; Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség büntetőjogi kivizsgáló osztályának főügyésze; Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze és Elena Grecu, a DNA központi struktúrájának egyik szolgálati főügyésze.

Klaus Johannis elnök július 9-én hívta vissza tisztségéből Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészt, helyet adva az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntésének. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?