Így szabadulhat a börtönből Beke István és Szőcs Zoltán

Három eszközt is bevet a terrorizmusért 5-5 év börtönre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadítása érdekében a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet: törvényességi óvást nyújtanak be a román bíróságra, az Európai Emberjogi Bírósághoz fordulnak, illetve a magyar kormány segítségét kérik.

Erről az intézet elnöke, Csóti György beszélt csütörtökön Tusványoson, egy sajtótájékoztatón. A jogász kijelentette: a Hatvannégy Vármegye Mozgalom két kézdivásárhelyi vezetőjét „a 21. századi Európai Unióban példátlan” koncepciós perben ítélték el, és rajtuk keresztül az egész erdélyi magyar közösséget megbélyegezték. „A román titkosszolgálatok bebizonyították, hogy semmiben sem különböznek a hírhedt Securitatétól” – fogalmazott Csóti.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet vezetője elmondta, amint közzéteszik a jogerős bírósági ítélet indoklását, benyújtják az úgynevezett törvényességi óvást. A jogász megjegyezte, a Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadítására bevethető eszközök közül ennek a sikerében bízik a leginkább. Tájékoztatása szerint a strasbourgi Európai Emberjogi Bírósághoz három beadvánnyal is fordulnak. Ezeket egy nemzetközi joggal foglalkozó magyar ügyvéd fogalmazza meg.

Az egyik beadványban azt kifogásolják, hogy a legfelsőbb bíróságon tartott fellebbviteli tárgyaláson a bírák az ügyészek kérésére „az utolsó pillanatban” változtattak a vádak jogi besorolásán, és nem adtak lehetőséget a két elítélt jogi képviselőinek a védekezésre. „A strasbourgi bírákat nem az érdekli, hogy történt-e államellenes cselekedet, hanem az, hogy betartották-e a vádlottak emberi jogait. Bekéék perében kirívó volt a jogsértés, amire odafigyel Strasbourg. El fogják marasztalni a román igazságszolgáltatást, perújrafelvétel is lehetséges” – vélekedett Csóti.

A budapesti jogász közlése szerint a másik beadványban Beke István és Szőcs Zoltán fogvatartási körülményeit kifogásolják majd az emberjogi bíróságon. Csóti emlékeztetett arra, hogy a romániai börtönállapotok miatt Strasbourgban már elmarasztalták Bukarestet. A harmadik strasbourgi beadvány arról fog szólni, hogy a román hatóságok különböző ürügyekkel nem engedték be a csíkszeredai főkonzult a börtönbe meglátogatni a két elítéltet, pedig magyar állampolgárok.

Csóti György szerint a harmadik eszköz a két elítélt szabadlábra helyezésére a magyar kormány közbejárása lehet. „A legmagasabb szinten tájékoztattam a budapesti kormányt az ügy fejleményeiről. Az volt a kérésem, hogy minden lehetséges politikai eszközt használjanak fel legalább arra, hogy Beke Istvánék házi őrizetbe kerüljenek” – mondta a jogász.

„Azt hittük, vége a rémálomnak”

A sajtótájékoztatón jelen volt Beke István felesége, Beke Ígyártó Csilla is, aki magyarul, majd románul is közölte: felháborítónak tartja, hogy férjét és társát egy szigorított biztonságú börtönbe készülnek átvinni a hatóságok. A Dâmbovița megyei Mărgineni-ben lévő büntetés-végrehajtási intézetben a 13 événél hosszabb időre ítélt személyeket tartják fogva. „Azt hittük, vége a rémálomnak. De egy látszik, addig hurcolhatnak meg egy embert, ameddig tartja a kedvük” – jelentette ki.

Beke Ígyártó Csilla felidézte: miután első fokon gyakorlatilag elismerték a bírák, hogy nincsenek bizonyítékok, bűntény nincs, a legfelsőbb bíróság a fellebbvitelkor úgy hozott ítéletet, hogy megváltoztatták a vádakat, anélkül, hogy új bizonyítékok merültek volna fel. A férjének és társának a bebörtönzését pedig újabb jogsértések követték. „Az ítélet indoklását azóta sem tették közzé. Utána megtudtam, hogy férjemet szigorított biztonságú börtönbe viszik, gyilkosok közé, pedig sem ő, sem Szőcs Zoltán életében egy pofot nem adott senkinek” – mondta Beke István felesége. Közölte azt is, hogy a férje nem fog kegyelmet kérni egy olyan bűncselekmény miatt, amit nem követett el.

A pártokhoz fordult Beke István felesége

A sajtótájékoztatót megelőzően Beke István és Szőcs Zoltán meghurcoltatása egy panelbeszélgetés témája is volt Tusványoson. Farkas Réka moderátor, a Háromszék napilap felelős szerkesztője ismertette a két székelyföldi férfi 2015. december 1-jén kezdődött kálváriáját, akiket első fokon még felmentettek, majd a legfelső bíróság öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte őket. A két vádlott július 4-től a Brassó megyei feketehalmi börtönben raboskodik.

A pódiumon Beke István felesége, Beke Ígyártó Csilla, Szőcs Zoltán testvére, Szőcs Csongor, valamint a három romániai magyar párt, illetve az Erdélyi Magyar Ifjak civil szervezet képviselője foglalt helyet.  Beke Ígyártó Csilla a Kós Károly sátorban tartott panelbeszélgetésen jelentette be, hogy a hatóságok legújabb döntése értelmében a két terrorizmussal vádolt férfit a Dâmboviţa megyei Mărgineni-ben található, szigorított biztonságú fegyházba készülnek átszállítani.

„Azzal a kéréssel fordulok a romániai magyar politikai pártok vezetőihez és a civil szervezetekhez, hogy ne csak névleges támogatással, hanem konkrétan tegyenek valamit a két elítélt ügyében. A bíróság ugyanis nem igazságot tett, hanem éppen ellenkezőleg, ők maguk ismerték el, hogy bizonyítékok hiányában hoztak ítéletet. Ma számon kérem a pártokat azért is, hogy az utóbbi időben miért álltak ki olyan kevesen az ügy mellett” – mondta Beke Ígyártó Csilla.

A férje ügyét szívén viselő asszony kifejtette, hogy számos nemzetközi emberi jogi fórumon és szervezetnél (Európa Tanács, ENSZ, az Amerikai Egyesült Államok emberjogi védelme) jelezték a jogfosztást, ugyanakkor petícióval fordultak Klaus Johannis államfőhöz és Szijjártó Péter magyarországi külügyminiszterhez. Szőcs Csongor szavai szerint Románia nem jogállam. „Vegyük észre, hogy másodrendű állampolgárok vagyunk, meg akarnak törni minket, és csak játszadoznak a fiúkkal. Kérjük tehát a politikai pártok segítését” – mondta Szőcs Zoltán testvére.

Benkő Erika a parlament elé tárja az ügyet

Benkő Erika RMDSZ-es képviselő, a parlament emberjogi bizottságának tagja arról biztosította a családtagokat, hogy az ősszel kezdődő parlamenti ciklusban első dolga lesz Beke István és Szőcs Zoltán ügyét bevinni a testületbe. A politikusnak meggyőződése, hogy az ügy kiemelt célja a székelyföldi regionalizmus ellehetetlenítése, valamint az, hogy Románia a nemzetközi közvélemény előtt kijelenthesse: a magyar közösség az erőszak útjára lépett, és indokolt nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni rájuk.

„A vádirat megfogalmazásai egyértelműen a magyar közösség politikai céljai ellen szólnak. Úgy tűnik, hogy ködös telefonbeszélgetésekre hivatkozva könnyen el lehet ítélni embereket, és azzal megvádolni, hogy a román etnikum ellen akarnak fellépni. Az gyanús, hogy az úgynevezett orosz szál is megjelenik a vádiratban. Európában a kisebbségi törekvésekkel kapcsolatban ugyanis divatos lett orosz befolyást sejtetni” – mutatott rá a parlamenti képviselő.

Bedő Zoltán a Magyar Polgári Párt nevében szólalt fel, és úgy fogalmazott: hogy a vádlottak padján nemcsak Beke István és Szőcs Zoltán ül, hanem a székelység egészére bilincs kattant. „Azért teszik mindezt, hogy megakadályozzák a békés autonómiafolyamatot, összehangolt támadás zajlik a székelyföldi magyarság ellen” – jelentette ki Bedő Zoltán.

Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke szerint mára egyértelművé vált, hogy nem valós vádak, hanem román nemzetpolitikai érdekek húzódnak a háttértben. Sajnálatát fejezte ki, hogy a két elítélt mellett szervezett kézdivásárhelyi tüntetés iránt nem volt nagy az érdeklődés. Ugyanakkor arról biztosított mindenkit, hogy a három romániai magyar párt a legfelsőbb bírói tanácshoz fordul, hogy vizsgálják felül azoknak a bíróknak a munkáját, akik a legutolsó ítéletet meghozták.

Az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet elnöke, Sorbán Örs radikálisabb hangot ütött meg: véleménye szerint az erdélyi magyarság csúnyán megbukott önvédelemből, és eljutottunk oda, hogy a múlt rendszerben, a Securitate által alkalmazott módszerekkel hurcolnak meg magyar embereket. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Kárpát-medencében és azon kívül is minden magyar ember halljon a Beke Istvánék ügyéről. A jövőben nagyon sok múlik a magyar pártokon és az erdélyi magyar civil szervezeteken – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?