FRISSÍTVE - Miniszter a sertéspestis kiirtásáról: „olyan munka, mint Auschwitzban”

Hasonlattal akarta szemléltetni, micsoda pusztítást végzett Tulcsán az afrikai sertéspestis, de kegyeletsértésig merészkedett Petre Daea mezőgazdasági miniszter, aki az Antena 3 hírtelevízió műsorában azt mondta: a Carniprodnál azonosított fertőzőgóc kiirtásának „egyetlen módja” az, ha az összes fertőzött állatot feláldozzák, ami „hatalmas munka, olyan, mint  Auschwitzban”. Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a Maszolnak elmondta: hivatalból indítanak eljárást az ügyben. Az ellenzék Petre Daea lemondását követeli. FRISSÍTÉS1: A tárcavezető azt nyilatkozta: ő csak a "fájdalmának" akart hangot adni. FRISSÍTÉS2: Az audiovizulis tanács is jelezte, hogy kivizsgálja az ügyet. FRISSÍTÉS3: Izrael nagykövetsége "döbbenetét és csalódását" fejezte ki.

A mezőgazdasági miniszter az idézett tévéműsorban arról beszélt: a tulcsai Caniprodnál több tízezer sertést kellett feláldozni, ezek száma kedden meghaladta a 30 ezret. Ennek kapcsán élt a kegyeletsértő hasonlattal.

„Fájdalommal tesszük ezt, de sajnos nincs erre más megoldás. Ez a szerencsétlen vírus végigsöpört Európán, Oroszországon, de Ukrajnán, Moldován, Lengyelországon, Lettországon, volt Csehországban, és van Magyarországon is, és hozzánk is átterjedt” – mondta a tárcavezető. Közlése szerint  Szatmáron jelent meg először a fertőzés, ahol igyekeztek hatékonyan és előírásszerűen fellépni.

Azt is elmondta: nincs ellenszer, sem oltóanyag vagy orvosság, ami a megkönnyítené a betegség lefolyását, így az egyetlen megoldás az állatok feláldozása. „Ezeket a sertéseket az állatorvosok elhamvasztják, környezetvédelmi feltételek mellett, ami egy hatalmas munka. Olyan, mint Auschwitzban” – tette hozzá a tárcavezető.

Asztalos: emberi méltóságot sért a miniszter kijelentése

Hivatalból indít eljárást a diszkriminációellenes tanács (CNCD, hiszen a miniszter kijelentése sérti az emberi méltóságot, az Auschwitzban elhunytakra emlékezők számára pedig sértő – mondta a Maszolnak Asztalos Csaba jogász, az intézmény vezetője.

„Ez a kijelentés közel áll a holokauszttagadáshoz, az ilyen megállapítások sértik az emberi méltóságot, ennek szankcionálására pedig van joggyakorlat” – tette hozzá Asztalos. Tájékoztatása szerint a CNCD mind a holokauszttagadást, mind pedig az antiszemitizmust hátrányos megkülönböztetésnek minősíti. Marasztaltak már el emiatt másokat is, nem a miniszteré lenne az első eset – magyarázta.

Az ellenzék a miniszter lemondását követeli

Petre Daeának le kell mondania és bocsánatot kell kérnie a holokauszt áldozataitól - jelentette ki csütörtökön Ionel Dancă. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője "megengedhetetlennek" minősítette, hogy a mezőgazdasági miniszter a sertések elhamvasztását az auschwitzi áldozatokhoz hasonlította. 

"Petre Daeának sürgősen be kell nyújtania lemondását és nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a holokauszt auschwitzi áldozataitól. Ha ezt nem teszi meg, felszólítjuk Viorica Dăncilă kormányfőt, hogy váltsa le a minisztert. Az auschwitzi áldozatok és az elhamvasztott sertések összehasonlítása olyan megengedhetetlen cselekedet, amelynek azonnali következményei kell hogy legyenek" - írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Ionel Dancă. 

A Románia Együtt Mozgalom szintén „minősíthetetlennek” nevezte Petre Daea kijelentését, ugyanakkor „megengedhetetlennek” tartja, hogy a román kormány tagja a sertések elhamvasztását egy, a román állam által is elítélt világméretű tragédiához hasonlítja. A Dacian Cioloș vezette alakulat a tárcavezető lemondását kéri.

Petre Daea: csupán a „fájdalmat” akartam kifejezni

FRISSÍTÉS1:Tiszteletéről szeretné biztosítani a zsidó közösség minden tagját – reagált a mezőgazdasági miniszter a kijelentése kapcsán megfogalmazott ellenvetésekre. Hozzátette: pontosítani is szeretne, miszerint a hasonlatával mindössze azt a „különlegesen súlyos helyzetet” akarta kifejezni, amellyel a sertéstenyésztők küszködnek ebben az időszakban az afrikai sertéspestis miatt.

 „Nagy fájdalom van a lelkemben, azokat a szörnyű pillanatokat szerettem volna leírni, amellyel az állattenyésztőink szembesülnek, illetve azok, akik ezt a krízishelyzetet próbálják megoldani. Isten ments, hogy bárkit is megsértettem volna életemben. Szeretem az embertársaimat és csupán a lelki fájdalmat akartam kifejezni. Remélem, ezt megértik” – nyilatkozta Petre Daea az ügy kapcsán.

Doina Rusu: „tettestárs” a műsor moderátora

FRISSÍTÉS2: Hivatalból eljárást indított Dorina Rusu, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja az Antena 3 televíziócsatorna Találkozási pont (Punctul de întâlnire) című, Radu Tudor által vezetett műsorával kapcsolatban, amelyben Petre Daea mezőgazdasági miniszter kifogásolt kijelentése elhangzott.

Doina Rusu közleményében kifejti: amikor egy műsor meghívottja ehhez hasonló súlyos kijelentést tesz, ami a holokauszt áldozatainak emlékét sérti, akkor a moderátornak kötelessége közbelépni, ellenkező esetben tettestársnak minősül. „Nagyon súlyos, ha valaki közjogi méltóságként összehasonlítja a betegség miatt elpusztítandó sertések elhamvasztását az emberiség történetének legnagyobb tragédiájával. A moderátornak, akinek a műsorában a szégyenletes kijelentés elhangzott, közbe kellett volna lépnie, hogy a szégyen ne érje a sajtót is” – érvelt Doina Rusu.

Izrael nagykövetsége: "döbbenetet és csalódást" okozott a kijelentés

FRISSÍTÉS3: Döbbenetének és csalódottságának adott hangot csütörtökön Izrael nagykövetsége a mezőgazdasági miniszter kijelentése kapcsán.

Az izraeli nagykövetség közleménye kiemeli: remélik, hogy Daea miniszter csak azért tett ilyen kijelentést, mert nincsenek alapos ismeretei a holokauszt és Auschwitz mibenlétéről, azonban nem állt szándékában megsérteni az áldozatok millióinak emlékét.

 A külképviselet kifejti, a hatmillió zsidó halálát okozó, a román állam által is elítélt holokausztot nem szabad soha elfelejteni, vagy a történtek súlyát kisebbíteni. Hozzáteszi: Románia jelentős előrelépéseket tett a holokauszttal kapcsolatos ismeretek feltárásában, oktatásában és a holokausztra való megemlékezés terén, és további erőfeszítéseket kell tenni, hogy a fiatal nemzedékek is kellőképpen tájékozottak legyenek a történelem e "sötét lapja" tekintetében, amelynek soha többé nem szabad megismétlődnie.  

„Azt várjuk el, hogy a jövőben ne használják a holokauszttal kapcsolatos kifejezéseket olyan kontextusban, amelynek nincs köze ehhez a témához” – szögezi le Izrael bukaresti nagykövetsége.

Kapcsolódók

Kimaradt?