Eckstein: azért tevékenykednék, hogy Románia ne legyen illiberális demokrácia

Nem alapít pártot, és nem vállal semmilyen tisztséget – jelentette ki a Maszolnak Eckstein-Kovács Péter. Az RMDSZ-ből kilépett politikus elmondta, annak érdekében fog a továbbiakban tevékenykedni, hogy Románia ne legyen egy illiberális demokrácia.

Eckstein-Kovács Pétert azért kerestük meg, mert Kelemen Hunor az RMDSZ-ből való kilépését kommentálva egy interjúban arról beszélt: arra számít, hogy a volt Kolozs megyei szenátor és államelnöki tanácsadó egy erdélyi vegyes párt arca lesz. Majd alig néhány nappal a szövetségi elnök kijelentése után Mark Christian Hermann a Facebook-oldalán közzétett egy fotót, amelyen a Szabad Emberek Pártjából (POL) időközben kilépett városi tanácsos az Erdély-Bánság Liga alapítója, Sabin Gherman és Eckstein-Kovács Péter társaságában látható, „Együtt gondolkodunk, együtt érzünk” kísérőszöveggel.

Arra hivatkozva, hogy ez egy magánbeszélgetés volt, Eckstein-Kovács Péter nem kívánt nyilatkozni arról, hogy miről „gondolkodtak együtt” Sabin Ghermannal és Mark Christian Hermannal. Azt azonban határozottan cáfolta, hogy pártalapításban gondolkodna.

„Megtisztel, hogy Kelemen Hunor elnök úr megpróbál bemászni a fejembe és kitalálni, hogy mire készülök. Le szeretném azonban szögezni, hogy Bukarestbe nem megyek, nem vállalok semmilyen tisztséget. Kolozsváron sem kívánok semmilyen tisztséget bármiféle szinten elvállalni. Pártot nem kívánok alapítani. Ezek nyilvános faktumok, és tartom magam hozzájuk” – szögezte le a volt szenátor.

Eckstein ugyanakkor úgy véli: az utóbbi években nagyon sokan a RMDSZ-en kívül találták magukat, a baloldaliaktól a zöldekig, a liberálisoktól a szegényekig. „Sokan nem látják magukat képviselve az RMDSZ-ben, és szerintem az ő nézeteiknek is hangot kell adni” – jelentette ki. Hozzátette: kolozsváriként, erdélyiként és román állampolgárként azt vallja, hogy a románokkal való viszony politikai és társadalmi szinten is rendkívül fontos a magyar közösség számára. „Ezt elhanyagolta az erdélyi magyar társadalom nagy része” – jegyezte meg.

Eckstein szerint a székely autonómiának is egy föderális vagy föderálisabb Romániában lenne esélye a megvalósulásra, és ezt román partnerek nélkül nem lehet megvalósítani. „Véleményem szerint a magyar képviselet – beleértve a parlamentet – nagyon fontos, ennek még belátható ideig van jövője, és ez meglesz. De hogy ez egy csökkenő tendencia, tehát ebben nincs felfele menő trend, az szerintem biztos” – fogalmazott a volt szenátor.

A politikai jövőjével kapcsolatos kérdésünkre válaszolva kijelentette: annak érdekében kíván a továbbiakban tevékenykedni, hogy Románia ne legyen egy illiberális demokrácia, ne legyen EU-szkeptikus ország és ne legyen Liviu Dragneának és a PSD-nek a hitbizománya. „Ebben vannak partnereim, ebben tevőlegesen részt kívánok venni, de ismétlem, jelen pillanatban semmiféle cím vagy funkció nem érdekel” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogyan viszonyulna egy erdélyi regionális párthoz, mint amilyent például az Erdély-Bánság Ligából Sabin Gherman szeretne létrehozni, kijelentette: nem azért lépett ki egy pártként működő szervezetből, hogy belépjen egy másikba. „Ez nem az én stílusom. Tágabban, nem ilyen földhözragadt szinten érdekel a téma. Ismétlem: amire elköteleztem magam, az a liberális demokrácia védelme Romániában” – mondta a Maszolnak Eckstein-Kovács Péter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?