Johannis kihirdette az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó törvényt

Kihirdette Klaus Johannis államfő az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó, 2016/217-es törvény módosítását - közölte csütörtökön az Államelnöki Hivatal. 

A képviselőház június 27-én fogadta el döntő házként a jogszabályt. A tervezetet 203-an támogatták, ketten ellene szavaztak, 71 képviselő pedig tartózkodott.  A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy képviselőcsoportja nyújtotta be, az indoklásban hangsúlyozva, hogy Romániában a megvásárolt élelmiszer több mint 10 százalékát kidobják.

A jogszabály az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében különböző előírásokat fogalmaz meg az élelmiszeripar és -kereskedelem minden stádiumára, valamint szabályozza a lejárati időhöz közelítő termékek csökkentett áron történő értékesítését és adományozását emberi, illetve állati fogyasztásra.

Az élelmiszereket a lejárati határidejük előtti 10 napban át lehet adni adományként, kivételt képez néhány romlandó termék, amelyet kormányhatározatban fognak felsorolni. A lejárati idejükhöz közeledő, adományozott élelmiszereket tilos pénzért továbbadni.

Azok a cégek, amelyek adományoznak élelmiszereket, adókedvezményekben részesülnek az adótörvénykönyvben foglaltak alapján. Alkoholos italokat tilos adományozni.

Az előírások áthágása 1 000 és 10 000 lej közötti bírsággal sújtható.

Kapcsolódók

Kimaradt?