Alkotmányellenes a Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap létrehozásáról szóló törvény

Helyt adott az alkotmánybírósága Klaus Johannis államfő és három ellenzéki párt óvásának, amelyet a Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap létrehozásáról szóló törvény ellen nyújtottak be.

Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök bejelentette, hogy a jogszabályt alkotmányellenesnek nyilvánították, mert ezt az alapot nem törvény, hanem kormányhatározat által kellett volna létrehozni.

Az ellenzéki pártok szerint a képviselőház olyan módosításokat fogadott el az alapról szóló törvény vitájakor, amelyeket a szenátus első házként nem vitatott meg, és ez szerintük alkotmányellenes. Kifogásaik szerint kontroll nélkül privatizálhat az alap, ha a jogszabálytervezet hatályba lép.

A Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap létrehozását több független sajtóorgánum az évszázad legnagyobb csalásaként kommentálta, amelynek törvénytervezetét a parlament a múlt héten fogadta el. Sajtóelemzések szerint a befektetési alap ötlete jó, de a jogszabályt úgy alkották meg, hogy a PSD az állami vállalatok vagyonát és pénzét saját politikai céljaira használhassa.

A törvényről bővebben itt olvashat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?