Az RMDSZ vezetőségével találkoztak a Nem az én nevemben csoport tagjai

Kelemen Hunor szövetségi elnökkel és Porcsalmi Bálint ügyvezető elnökkel találkozott csütörtökön Kolozsváron, az RMDSZ székházában Makkai Bence, Demeter József Szabolcs és Kovács Andrea, mindnyájan a Nem az én nevemben nyilvános Facebook-csoport tagjai, akik – beszámolójuk szerint – egy összefoglalót nyújtottak át az elmúlt időszak civil állásfoglalásaiból. A felek megbeszélték: a későbbiekben is sort kerítenek hasonló találkozókra az aktuális, vitás közéleti ügyekről.

„Nem egy hangzatos tett, amit sikerült csoportunknak összehoznia, de kis következetességgel, folyamatos kommunikációval és kitartással, egy kis bátorsággal sikerült összegyűjtenünk egy pár bátor civil hangját, és összefoglalva átadtuk az RMDSZ vezetőségének. Az átadás okán egy óránk volt, hogy elmondjuk panaszainkat, észrevételeinket. Kevés idő a problémák teljes felleltározásához, még kevesebb bármiféle megoldás javaslatára, de hangunk most már egyre messzebb elhallatszik” – vélte Facebook-oldalán a találkozót követően Makkai Bence.

Hozzátette: a találkozón a sajtózárlatról, etnikai alapú politizálásról, általános elégedetlenségről, percepcióról és az igazságügyi törvények módosításáról is beszélgettek. „De a legfőbb téma talán az volt, hogy a civil öntudat most már a magyaroknál is ébredezik, és ha az RMDSZ valóban érdekképviseletet szeretne folytatni, akkor bármennyire is sértő, artikulálatlan vagy indulatos a most ébredező civilek hangja, anélkül már nem lehet nekik tovább politizálniuk, hogy ezt ne vegyék figyelembe” – olvasható továbbá a bejegyzésben.

Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a Maszol kérdésére a találkozóról azt mondta: az RMDSZ nem zárkózik el a párbeszédtől, bárkit meghallgatnak, aki a székház ajtaján bekopogtat. Ugyanakkor hozzátette: a szövetség szervezésében korábban is megteremtették a lehetőséget a kritikai észrevételek megfogalmazására.

„Hogy csak egy példát említsek, a Szájkaraté, amit több erdélyi városban is megszerveztünk RMDSZ-es politikusok részvételével, egy mindenki számára nyitott lehetőség és lazább keret, amelyben nyíltan és őszintén beszélünk, sokszor vitázunk, meghallatatjuk a véleményeket. Jókat és rosszakat egyformán. Persze, nincs olyan illúziónk, hogy sikerül mindenki szája íze szerint képviselnünk a közösségi érdekeket. Aki a politikában tevékenykedik, annak nagyon józanul kell ezt látnia. Nekünk fontos, hogy meghalljuk a kritikát, hogy meghallgassunk minden véleményt, még akkor is, ha nem értünk azzal egyet. Azt is határozottan mondom, hogy a közösségi felhatalmazásra – amelyet bárhonnan is nézzük, értelmezzük, létezik és legitim – mi mindig felelősen tekintünk” – mutatott rá az ügyvezető elnök.

„Nekünk az igazságszolgáltatási törvények módosításakor is az volt a felelősségünk, hogy helyes döntéseket hozzunk, még akkor is, ha ezek nem népszerűek. Véleménye, politikai opciója, dühe mindenkinek lehet – de felelősségünk nekünk van. És ez alól nem szabad kibújnunk. A magyar emberek, támogatóink és kritikusaink egyaránt, a jövőképet, a megoldásokat és a cselekvést is az RMDSZ-től várják ” – nyilatkozta, és hozzátette: mindenféle félretájékoztatás ellenére idővel bebizonyosodik, hogy az RMDSZ a jó döntéseket hozta meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?