Igazságügyi törvények: hidegzuhany a koalíciónak a Velencei Bizottság álláspontja

Kifogásolja a Velencei Bizottság a pénteken közzétett előzetes jelentésében az igazságügyi törvények legvitatottabb módosításait, és többek között azt javasolja: Románia módosítsa az alkotmányt is azért, hogy a magas rangú ügyészeknek semleges kinevezési és leváltási eljárást biztosítson.

A Velencei Bizottság azt javasolta Romániának, hogy változtassa meg a vezető magas rangú ügyészek kinevezésének jogi szabályozását, és ennek érdekében módosítsa az alkotmányt is azért, hogy semleges kinevezési és leváltási eljárást biztosítson.

Az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testületétől Klaus Johannis kért véleményt azt követően, hogy a PSD-ALDE kormánykoalíció az RMDSZ támogatásával megszavazta a parlamentben az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosítását. Ezeket a jogszabályokat az államfő és az őt támogató ellenzék többször megtámadta az alkotmánybíróságon, ezért még nem léptek hatályba.

Ismert, hogy a hét elején Johannis leváltotta Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyészt, miután erre egy alkotmánybírósági döntés kötelezte őt. Kövesi leváltását az igazságügyi miniszter kezdeményezte, akinek javaslatát Johannis nem akarta elfogadni, de az ügy a taláros testülethez került, amely kimondta: az alkotmány szerint az ügyészek az igazságügyi miniszternek vannak alárendelve.

A Velencei Bizottság pénteken közzétett, harmincoldalas előzetes véleményében kifejtette: a vezető ügyészek kinevezésében és leváltásában az elnök és a legfelsőbb bírói tanács szerepének megőrzése szavatolhatja az eljárás semlegességét, és kiegyensúlyozhatja az igazságügyi miniszter befolyását.

A Velencei Bizottság ajánlása szerint kiegészítésre szorul az a kormánykoalíció által beterjesztett javaslat is, amely a bírák és az ügyészek felelősségre vonhatóságát szabályozza. A testület szerint a jogszabálynak ki kell mondania, hogy az ügyészek anyagilag nem vonhatók felelősségre, ha rosszhiszeműség vagy hanyagság nem állapítható meg esetükben.

A testület kifogásolta a bírák és ügyészek korai nyugdíjaztatására vonatkozó előírást, illetve a szabad véleménynyilvánításukat korlátozó cikkelyt, illetve javasolta Romániának, ne az ügyészség egy újonnan létrehozandó külön részlege vizsgálja az ügyészek és a bírák visszaéléseit, hanem szakosodott ügyészeket foglalkoztassanak erre a célra.

Októberben jön a teljes jelentés

A Velencei Bizottság egy hónappal ezelőtt tájékozódott Romániában az igazságszolgáltatási törvénycsomagról. A pénteken közzétett jelentésében éppen azokat a módosításokat kifogásolta, amelyeket az ellenzék és az igazságszolgáltatás szakmai szervezetei a leghangosabban bíráltak.

A Velencei Bizottság októberben teszi közzé a teljes jelentését a román igazságügyi törvényekről. A testület akkor foglal állást a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításairól is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?