Anca Jurma: a DNA-nak továbbra is erős, független intézménynek kell maradnia

A korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) továbbra is erős, független és fontos intézménynek kell maradnia, jelentette ki Anca Jurma, aki csütörtökön legöbb hat hónapra átvette a DNA vezetését, miután hétfőn Klaus Johannis államelnök aláírta a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztéséről szóló rendeletet.

"Köszönöm a legfőbb ügyészségnek, a legfőbb ügyésznek azt a támogatást, amelyről folyamatosan biztosítja a DNA-t és a korrupcióellenes harcot. Továbbá köszönöm Laura Codruţa Kövesi asszony eddigi munkáját a DNA élén. (...) A DNA-nak rendkívül nagy felelőssége van a magas szintű korrupció leküzdésében. Ennek értelmében továbbra is erős, független és fontos intézménynek kell maradnia mindaddig, amíg a korrupció jelenségével néz szembe az ország" - mondta Jurma.

Az új korrupcióellenes főügyész azt nyilatkozta, hogy kiegyensúlyozottságra fog törekedni ideiglenes mandátuma alatt. "Törekedni fogok, hogy ideiglenes mandátumom alatt kiegyensúlyozottan működjön a DNA, és folytassuk kollégáimmal a 15 évvel ezelőtt elkezdett munkát. Abszolút prioritás lesz számunkra az eljárási normák betartása, az európai és nemzetközi irányelvek, valamint az alapvető emberi jogok betartása" - fogalmazott Jurma.  

Lazăr: Jurma a "megfelelő személy" a tisztségre

Augustin Lazăr legfőbb ügyész Anca Jurma beiktatásán megerősítette: határozottan folytatódik a korrupcióellenes harc. „Szeretném megemlíteni a legfőbb ügyészség és a DNA prioritásait. Az első, hogy határozottan folytatjuk a korrupcióellenes harcot. A második prioritás a korrupcióellenes törvénykezés gyakorlatba ültetése a nemzetközi hatékonysági standardoknak megfelelően" – jelentette ki.

A legfőbb ügyész szerint Anca Jurma a "megfelelő személy" a tisztségre, ami arra mutat rá, hogy a DNA-nak "vannak megfelelő erőforrásai a kellő helyzetekben". Lazăr szerint Jurma nagyon tapasztalt ügyész és rendkívül jól felkészült szakember.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?