Közigazgatási törvénykönyv: a PMP etnikai enklávét és nemzetárulást emleget

A Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői a Nemzeti Liberális Párt (PNL) segítségét kérik, hogy megtámadják az alkotmánybíróságon a nyelvi jogokat is bővítő közigazgatási törvénykönyvet.

A hétfőn este bejelentett kezdeményezés érvényesítéséhez, amelyhez a független képviselők is csatlakoztak még négy aláírás hiányzik.  Dan Barna, az USR elnöke szerint a közigazgatási törvénykönyv „feudális állammá” alakítja Romániát.

Barna szerint Ludovic Orban, a PNL elnöke elzárkózik az aláírástól, mert „nem szeretne rossz viszonyba kerülni saját polgármestereivel”. Eugen Tomac, a PMP elnöke úgy tudja, hogy a liberális képviselőknek a „pártvezetés megtiltotta”, hogy aláírják a dokumentumot.

„Enklávé az ország közepén”

Marius Paşcan PMP képviselő arra hívta fel a figyelmet: a törvénykönyv arra kötelezi a prefektusokat, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot kötelezővé tegyék anyanyelvük használatát az állami intézményekben. A képviselő „szörnyűségesnek” nevezte, hogy a közintézményekbe való felvételi vizsgát esetleg a kisebbségi nyelv ismeretétől teszik függővé, s így „román állampolgárok nem vehetnek részt ezen”.

„Ha a PNL nem csatlakozik a kezdeményezéshez, a törvénykönyv életbe lép, és effektív felrobbantja a román közigazgatást, hosszútávon pedig megvalósul az RMDSZ régi álma, etnikai alapon létrejön az ország közepén egy enklávé, azaz létrejön az úgynevezett székelyföld” - nyilatkozta Paşcan.

A képviselőház plénuma hétfő este fogadta el a közigazgatási törvénykönyvet. Az elfogadás mellett 175-en, ellene 33-an voksoltak, 15 képviselő tartózkodott.

Kapcsolódók

Kimaradt?