FRISSÍTVE - Kövesi a DNA ügyészeinek: a korrupció legyőzhető, ne adjátok fel!

FRISSÍTVE: „Hétfőtől véget ér korrupcióellenes főügyészi mandátumom, miután Klaus Johannis államfő aláírta a menesztésemről szóló rendeletet” - közölte Laura Codruţa Kövesi.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) székhelyén tartott sajtótájékoztatón Kövesi azt mondta, folytatja az ügyészi munkát, de nem a DNA keretében. Korábbi beosztottjainak azt üzente: „A korrupció legyőzhető, ne adjátok fel!”

Jelenleg nincs politikai akarat a független igazságszolgáltatás biztosítására - jelentette ki Laura Codruţa Kövesi. "Jóérzés dolga belátni, hogy jelen pillanatban nincs politikai akarat a független igazságszolgáltatás biztosítására, a cél a nyomozások és az egész igazságszolgáltatás akadályozása" - mondta sajtóértekezletén a volt főügyész. 

Kövesi az ügyészek függetlenségét szavatoló törvények mellett foglalt állást. "Mi, ügyészek, nem szállhatunk be a politikai harcba, ezt tiltja a törvény. Kiállunk azonban a stabil törvényi keret, az ügyészek függetlensége mellett. Az ügyészek függetlensége olyan érték, amelyet nem lehet megvásárolni' - szögezte le. 

"A Románia elnöke által kibocsátott rendelet megválaszolatlanul hagy egy nagy kérdést. Ezután a főügyészek az igazságügyi miniszter önkényes alárendeltségében tevékenykednek?" - tette fel a kérdést Kövesi, hozzátéve, nem kommentálja az alkotmánybíróság döntését, ennek indoklásában azonban - véli - azt sugallják, hogy a jövőben az ügyészek az igazságügyi miniszter alárendeltségébe fognak tartozni. "Ennek a kérdésnek a tisztázására továbbra is szükség van" - nyomatékosította a DNA volt főügyésze.

Szerinte a DNA, amelyet öt évig vezetett, bebizonyította, hogy a romániai intézmények hatékonyak. "Bebizonyítottuk, hogy a romániai intézmények hatékonyak, törvényesen működnek, és ami a legfontosabb, hogy a korrupciót le lehet győzni' - mondta sajtóértekezletén Kövesi.

A volt főügyész úgy vélekedett: az igazságügyi miniszternek a leváltására vonatkozó javaslata nem felelt meg a törvényi előírásoknak. Emlékeztetett arra, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) negatívan véleményezte a tárcavezető javaslatát. "A CSM ügyészi részlege előtt bebizonyítottam, hogy az igazságügyi miniszter érveinek egy része valótlan, egy része megalapozatlan" - mondta sajtóértekezletén Kövesi.

A vol főügyész kijelentette: nem veszteségként éli meg a leváltását. "Az a brutalitás, amellyel a büntető törvénykönyvek módosítását erőltetik, azt bizonyítja, hogy be akarják biztosítani a védelmüket a múltra, a jelenre és a jövőre nézve is. (...) Nehéz időszakon megy keresztül az igazságügyi rendszer. Ezt mindannyian tudjuk, hiszen láthattuk, mi marad a büntető törvénykönyvekből. Mindannyian láthattuk, milyen formában fogadta el azokat a parlament. (...) Jóérzés dolga belátni, hogy jelen pillanatban nincs politikai akarat a független igazságszolgáltatás biztosítására, a cél a nyomozások és a teljes igazságszolgáltatási folyamat akadályozása" - fogalmazott a sajtóértekezleten.

Nyilatkozata végén Kövesi üzent a romániai - nem csak korrupcióellenes - ügyészeknek. "Köszönetet mondok mindannyiuknak a bátorságukért, szakmaiságukért, azért az ellenállásért és határozottságért, amelyről bizonyságot tettek a bűnözés elleni küzdelemben. Köszönöm, hogy nem adták fel akkor sem, amikor sorozatos támadásokat intéztek ellenünk, amikor megaláztak a társadalom, családunk előtt, amikor sárba tapostak, és nekünk nem volt lehetőségünk az önvédelemre" - fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?