Összepótolnak, hogy kifizessék Péter Ferenc székely zászlóért kapott bírságát

Szováta 10 000 lejjel, Erdőszentgyörgy 7 000 lejjel, valamint Nyárádszereda szintén 7 000 lejjel járul hozzá a kiszabott büntetés törlesztéséhez – jelentette be közös nyilatkozatban a három önkormányzat.

Mint ismert, a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság keddi ítéletének értelmében 42 642 lejre bírságolták Péter Ferencet, a Maros Megyei Tanács elnökét, Szováta volt polgármesterét, amiért nem távolította el a szovátai polgármesteri hivatal épületéről a székely zászlót.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott, Szováta, Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda polgármesterei által jegyzett állásfoglalásban többek között az áll: „A székely zászló nemcsak Szovátán szimbolizálja székelységünket, hanem egész Székelyföldön, itt Erdőszentgyörgyön, és Nyárádszeredában is. (…) Elítéljük, és sajnálattal vettük tudomásul a bíróság döntését, mely értelmében Szováta volt polgármesterét, Péter Ferencet a székelység egyik jelképének használata miatt elfogadhatatlanul magas bírsággal sújtották. Ezért úgy éreztük, hogy ebben a helyzetben össze kell fognunk és segíteni ott, ahol komoly terhet generál a rendszer.”

„Ezért a három város RMDSZ-frakcióinak egyöntetű döntése értelmében Szováta 10 000 lejjel, Erdőszentgyörgy 7 000 lejjel valamint Nyárádszereda szintén 7 000 lejjel járul hozzá a kiszabott büntetés törlesztéséhez” – közölték, és más RMDSZ-szervezeteket is hasonló döntésre buzdítottak.

„Hozzunk létre egy olyan alapot a szervezeten belül, ami hasonló ügyekben segítséget tud nyújtani a rendszer következő áldozatainak, annak reményében, hogy egyszer egyértelműen lehetővé teszi az ország törvénykezése, hogy a következményektől való félelem nélkül, nyilvánosan és szabadon használhassuk közösségi jelképeinket, és kitűzhessük intézményeink homlokzatára a székely zászlót” – zárta nyilatkozatát Csibi Attila Zoltán, Tóth Sándor és Fülöp László.

Kapcsolódók

Kimaradt?