Hatalmas összeggel tartozik az államnak Johannis a pénzügyminiszter szerint

Klaus Johannis államfőnek „azonnal” be kellene fizetnie az államkasszába azt az 1,2 millió lejes összeget, amelyet 2001 és 2015 között kapott bérleti díjként egy időközben jogerős bírósági ítélet nyomán elveszített nagyszebeni ingatlanért - véli Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A tárcavezető rámutatott, a szóban forgó ingatlannal kapcsolatban még folyamatban van egy per a Hunyad megyei törvényszéken. A bíráknak arról kell dönteniük, hogy a felperes jogosan tart-e igényt az ingatlan egy részére. A miniszter szerint az államfőnek nem kellene megvárnia a bíróság jogerős ítéletét ebben - a Johannis házaspártól teljesen független - perben, hanem „államfőként példát kellene mutatnia, és azonnal ki kellene fizetnie az államnak az 1,2 millió lejt”, mert ez lenne „korrekt, törvényes és etikus”.„Az elnök pontosan tudja, hogy mekkora összegről van szó, mert adót fizetett utána. Ugyanakkor minden egyes nap késésért késedelmi kamatot kell fizetnie, mert az az összeg továbbra is az ő birtokában van, használja. Ha elköltötte, vissza kell majd fizetnie. Az államnak szüksége van minden banira, hogy a közösség érdekében használhassa fel a pénzt. Ő nagyon jól tudja, hogy be kell fizetnie azt az összeget” - tette hozzá Teodorovici.

Arra a kérdésre, hogy ez nem lenne-e előzmény nélküli, egyedi eset Romániában, a miniszter azt mondta, az államfőnek jó példával kell elöl járnia. „Én a helyében biztosan ezt tenném, mert 2001 és 2015 használta ezt a pénzt, jogtalanul gazdagította ez az összeg” - vélekedett.Csütörtökön Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök nyilvánosan kérdőre vonta az adóhatóság vezetőjét, valamint a pénzügyminisztert, hogy mikor tervezik behajtani Klaus Johannis államfőtől a több százezer euróra rúgó összeget.

„Felteszem a kérdést Mişa úrnak, az ANAF elnökének, valamint Teodorovici úrnak, aki a pénzügyminisztériumot vezeti, hogy tervezik-e visszaszerezni Johannis elnöktől azt a több százezer eurót. Vagy ha már olyan sok pénzük van az államkasszában, hogy nincs szükség többre, esetleg meghirdetünk egy adóügyi amnesztiát?” - fogalmazott Dragnea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?