ET-főtitkár: meg kell várni a Velencei Bizottság véleményezését a büntetőjogi törvényekről

Az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland azt kéri a büntető, illetve büntetőeljárási törvénykönyv módosításában érintett felektől, hogy várják meg a Velencei Bizottság véleményezését a jogszabályokról, mielőtt bármilyen más további lépést tennének. FRISSÍTÉS: A Velencei Bizottság október 19-én hozza nyilvánosságra az álláspontját a törvényekről.

„Ezzel a reformmal Románia azt kockáztatja, hogy ellentmondásba kerül a nemzetközi kötelezettségeivel” – fogalmaz közleményében az ET-főtitkár, hozzátéve: az  országnak, az Európa Tanács tagjaként, tiszteletben kell tartania a jogállam elveit.

Az európai elöljáró arra is emlékeztet: az ET parlamenti közgyűlése június 28-án kérte a Velencei Bizottság véleményezését. „Ennek, a Korrupció Elleni Államok Csoportjának (GRECO) ajánlásaival együtt azt kell szolgálnia, hogy a legjobb megoldások szülessenek meg, amelyek összhangban vannak  az európai mércével és Románia európai vállalásaival” – fogalmazott Jalgland.

Mint ismert, a büntető törvénykönyv módosításait élesen bírálta a parlamenti ellenzék, a sajtó nagy része és az Európai Bizottság is. A módosítástervezeteket szerdán fogadta el döntő házként a képviselőház 167 támogató, 97 elutasító szavazattal, illetve 19 tartózkodással.

A szavazást követően a médiában „szégyenlistán” ismertették azoknak a kisebbségi képviselőknek a nevét, akik a jogszabálytervezet mellett voksoltak, és akiknek támogatása nélkül PSD-ALDE koalíciónak nem lett volna meg a szükséges szavazatszáma a tervezet elfogadásához. Az RMDSZ képviselői tartózkodtak.

FRISSÍTÉS: Az Európa Tanács szóvivője, Daniel Holtgen a g4media.ro-nak elmondta, hogy a Velencei Bizottság október 19-án hozza nyilvánosságra az álláspontját a büntetőjogi törvények módosításairól.

Kapcsolódók

Kimaradt?