Nem módosul a 20 százalékos nyelvhasználati küszöb az új közigazgatási törvénykönyvben

A 20 százalékos anyanyelv-használati küszöbön nem módosít az új közigazgatási törvénykönyv, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem kezdeményezett vagy hagyott jóvá egyetlen olyan módosító javaslatot sem, amely e tekintetben előnyben részesítené valamely nemzeti kisebbséget – mondta csütörtökön Marcel Ciolacu, a közigazgatási törvénykönyv módosításait előkészítő parlamenti különbizottság szociáldemokrata párti elnöke.

Ciolacu rámutatott, a törvény 20 százalékos anyanyelv-használati küszöböt szab meg, és ez nem fog változni. „Sőt mi több, senki nem akart módosítani ezen a küszöbön. Egyetlen párt sem nyújtott be olyan javaslatot, amely a 20 százalékos anyanyelv-használati küszöb csökkentését célozta volna. 2018-at írunk, de ugyanazokkal a hamis témákkal foglalkozunk, mint 1990-ben. 28 év után ez az első olyan közigazgatási törvénykönyv, amely valós autonómiát biztosít a helyi hatóságoknak” – nyilatkozta a bizottság elnöke.

Rámutatott, bármely helyi tanácsnak jogában kell állnia, hogy úgy döntsön, a román nyelven kívül valamely kisebbség nyelvén is feltünteti a helységnévtáblán a település nevét. „Ezt jelenti a helyi hatóságok valós autonómiája” – tette hozzá Marcel Ciolacu.

A képviselőház – döntő kamaraként – hétfőn szavaz a közigazgatási törvénykönyv tervezetéről.

Címlapi illusztrációnk forrása: Biró István/MTI

Kapcsolódók

Kimaradt?