Kelemen Hunor: a közösség megbélyegzésére használják az igazságszolgáltatást

Felháborítónak tartja Kelemen Hunor, hogy az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást.

Az RMDSZ elnöke csütörtökön a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két kézdivásárhelyi vezetője, Beke István és Szőcs Zoltán szerdai bebörtönzése kapcsán foglalt állást a Facebook-oldalán.

A politikus emlékeztetett: a két elítélt elleni vádpontok büntetőjogi besorolását úgy változtatta meg a bíróság, hogy nem rendelkezett új bizonyítékokkal. Ezzel arra utalt, hogy a büntető perrendtartás múlt héten elfogadott módosításai ezt nem tennék lehetővé, ha már hatályosak lennének.

Kelemen Hunor bejegyzése végén az ügy hátterének megismeréséhez a Maszolon megjelent három írást ajánl elolvasásra. Kettő véleményanyag (Szőcs Levente, illetve Rostás-Péter István írása), a harmadik pedig portálunk cikke az ügy svájci szálairól.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke is kifejtette álláspontját a Facebook-oldalán. Mint írta, a büntetőjogi besorolást úgy változtatta meg a bíróság terrorista cselekedetekké, hogy a vádlottak valamennyi bizonyítékokra vonatkozó kérelmét elutasította.

Hozzátette: az ügyészség viszont egyetlen új bizonyítékkal sem támasztotta alá vádját, amely alól első fokon őket felmentették. Az ügyvezető alelnök szerint méltánytalan és igazságtalan, hogy a törvények rosszhiszemű értelmezésével, a védekezéshez való jog brutális megcsonkításával, az igazságszolgáltatást felhasználva ma is megbélyegezhetnek egy egész közösséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?