Megszavazta a képviselőház a btk-módosítást – az RMDSZ-frakció tartózkodott (percről percre)

Több politikusnak, köztük Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek kedvező formában fogadta el szerdán döntő házként a képviselőház a büntető törvénykönyv módosításait. Az RMDSZ képviselői a végszavazásnál tartózkodtak, Korodi Attila frakcióvezető a Maszolnak el is magyarázta, hogy miért. Az államfő bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul. Cikkünk folyamatosan frissül.

19:27

Liviu Dragnea: meg akarnak semmisíteni

A büntető törvénykönyv elfogadott módosításait nem neki, hanem az igazságszolgáltatáshoz forduló romániai állampolgároknak „dedikálták” – hangsúlyozta szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Liviu Dragnea úgy véli, Klaus Johannis államfő és egy, „az államon belül okkult hatalommal bíró”, szűk körű csoportosulás az ő „megsemmisítésére” törekszik.
„A büntető törvénykönyvet az igazságszolgáltatáshoz forduló román állampolgároknak dedikálták. Másfél év után elegem lett már az egyesek által eldobott petárdákból. Mit jelent az, hogy Liviu Dragneának dedikálták? Ami az én személyemet illeti, Johannis és az államon belül okkult hatalommal bíró, befolyásos emberek egy szűk körű csoportja már másfél évvel ezelőtt eldöntötte, hogy engem megsemmisítenek, mindegy, hogy miként. Most éppen hivatali visszaélésről beszélünk, de holnap lehet, hogy ezer vagy kétezer új dossziét gyártanak" - vélte a PSD elnöke.

Hozzátette: az említetteknek céljuk van, és nem haboznak, mert elveszíthetik azt az elképzelhetetlen hatalmat, amellyel bírtak és bírnak még mindig az államon belül. Egy okkult, illegitim hatalomról van szó” - fogalmazott Dragnea. Hozzátette, megengedhetetlen, hogy meghurcolják az állampolgárokat, mielőtt jogerős döntés születne az ügyükben, ezért volt szükség a Btk módosítására.(Agerpres)

 

17:37

Dan Barna: bármi áron megakadályozzuk a btk-módosítások életbe léptetését

Meggyőződése, hogy a büntető törvénykönyvnek a parlament által szerdán elfogadott módosításai nem fognak életbe lépni – nyilatkozta szerdán Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, hozzátéve, pártja minden lehetőséget kihasznál, hogy megakadályozza a jogszabály gyakorlatba ültetését. Az USR elnöke a „szégyen” tervezetének nevezte a Btk módosításait tartalmazó tervezetet.

„Bízom abban, hogy ez a törvény nem lép életbe. Még vannak eszközeink, amelyekkel élhetünk a következő napokban: az alkotmánybíróság, az államelnök vagy akár a törvényszék. Továbbra is gyűjtjük az aláírásokat a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezéshez. Folytatjuk ezt a harcot és Románia nyerni fog, mert Románia több mint egy büntetőügyesekből álló banda. Győzni fogunk, mert a történelem jó oldalán állunk” – fogalmazott Barna a képviselőház plénumában. (Agerpres)

16:07

Hivatalos állásfoglalást adott ki az RMDSZ

Hivatalos álláspontot tett közzé szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, amelyben leszögezte: az igazságügyi törvények módosítása kapcsán az RMDSZ kizárólag azon változtatásokat szorgalmazza, amelyek az alkotmánybírósági döntéseket, az Európai és Emberjogi Bíróság döntéseit és az európai direktívákat emeli be a román jogrendbe.

15:49

„Felháborító!” – Johannis az alkotmánybírósághoz fordul

Az elnöki hivatalban tartott rövid sajtónyilatkozatában Klaus Johannis közölte: a büntető perrendtartási és a büntető törvényköny módosításait is megtámadja az alkotmánybíróságon. "Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartom, ahogyan a PSD megváltoztatta a parlamenti eljárást. A többség diktatúrájának nevezehető az, ami ezekben a napokban történik" – fogalmazott az államfő.

Klaus Johannis szerint a Szociáldemokrata Párt rekordidő alatt vitte át a parlamenten a büntető törvénykönyvet, a képviselőházban csak mímelték a vitát. "A PSD-nek rövid idő alatt sikerült tönkretennie a törvényalkotás méltóságát, sikerült egy teljesen átláthatatlan, viszont előrelátható eredménnyel végződő vitává alakítania a parlamenti vitát" - tette hozzá. 

15:27

Legfőbb ügyész: a vádlottak kénye-kedve szerint történik a jogalkotás

Jelenleg úgy tűnik, hogy a vádlottak kénye-kedve szerint hozzák a törvényeket, és nem az Európai Unió elvei alapján, amelyeket tagállamként be kellene tartanunk, nyilatkozta szerdán Augustin Lazăr legfőbb ügyész.  Az újságírók kérdésére, hogy látott-e már valaha "ilyen gyors" jogalkotási eljárást a büntető törvénykönyvvel kapcsolatban, Lazăr azt felelte, hogy "sohasem volt arra kísérlet, hogy ilyen súlyos cselekedetnek szüntessék meg a büntethetőségét, mint a hivatali visszaélés". 

"Nyilvánvaló, hogy sohasem volt ilyen nagy sietség egy törvény szövegének kielemzésénél, de sohasem volt arra kísérlet, hogy ilyen súlyos cselekedetnek szüntessék meg a büntethetőségét, mint a hivatali visszaélés. És kérem, vegyék figyelembe, hogy amikor az Európai Unióhoz csatlakoztunk, akkor a civilizált világ törvényi keretét szerettük volna átvenni, hogy a köztisztviselők és a választott képviselőink ezt tartsák be. Nos, meglepő módon, jelenleg úgy tűnik, hogy a vádlottak kénye-kedve szerint hozzák a törvényeket, és nem az Európai Unió elvei alapján, amelyeket tagállamként be kellene tartanunk" - nyilatkozta a legfőbb ügyész. (Agerpres)

15:18

Johannis sajtónyilatkozatot tart

Klaus Johannis államfő 14.40-kor sajtónyilatkozatot tart - közölte az elnöki hivatal.

15:06

A kisebbségek szavazatain múlott

A nemzeti kisebbségek frakciójának 17 tagja közül 9-en megszavazták a tervezetet. Igennel szavazott a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselője, Adrian Mocanu is, akit emiatt kizárnak a párból.

15:03

„Románia nem jogállam, hanem Dragnea-állam”

A szavazás után a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna kijelentette: "Mától Románia nem jogállam, hanem Dragnea-állam". A szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa, Raluca Turcan úgy fogalmazott: "Ez volt a PSD valódi kormányprogramja".

14:48

Megszavazta a képviselőház a btk-módosításokat

A képviselőház 167 támogató, 90 elutasító szavazattal és 19 tartózkodással elfogadta a btk-módosítást. A tervezet elfogadása mindössze két szavazaton múlott. Az RMDSZ képviselői tartózkodtak.

13:57

Nem lesznek meg a szükséges támogató szavazatok?

Román sajtóértesülések szerint a PSD-ALDE kormánytöbbségnek csak 159 képviselője van jelen, a tervezet elfogadásához pedig 165 támogató szavazatra van szükség. Az RMDSZ tartózkodik, az ellenzéki pártok (PMP, az USR és a PNL) elutasítják a jogszabályt, a nemzeti kisebbségek frakciójának 17 tagja pedig a lelkiismerete szerint szavaz. A koalíció egyetlen reménye, hogy ez utóbbi frakcióból szerez támogató szavazatokat.

13:37

Korodi a Maszolnak: tartózkodni fogunk

Korodi Attila a Maszolnak elmondta, hogy az RMDSZ-frakció tartózkodni fog a végszavazáson. Emlékeztetett, hogy a büntetőeljárási törvénykönyv esetében is csak azokat a módosításokat támogatták, amelyek összhangban voltak az alkotmánybíróság korábbi határozataival, az Európai Emberjogi Bíróság döntéseivel, illetve az ártatlanság vélelméről szóló uniós irányelvvel.

"A kormánykoalíció által javasolt btk-módosítások egy része azonban már túlmegy ezeken az elveken" – magyarázta a politikus. Közlése szerint a tervezetet előkészítő parlamenti különbizottság kedd délutáni ülésén az RMDSZ módosító javaslatokat nyújtott be, ám ezeket elutasították. "Javaslatainkat elutasították most a képviselőházban is, ezért nem támogatjuk a végszavazáson a tervezetet" – jelentette ki Korodi. 

Kérdésünkre a frakcióvezető elmondta: azért választották a tartózkodást és nem a tervezet elutasítását, mert két ellenzéki párt, a PNL és a PMP nacionalista hadjáratot folytatott az elmúlt hónapokban az RMDSZ ellen, és nem szeretnének azonosulni velük.

13:15

13 órakor lesz a végszavazás

Szerdán 13 órától tartják a végszavazást a tervezetről, döntöttek a képviselők. Szerdára eredetileg csak a plenáris viták voltak betervezve, a végső szavazásra csütörtökön került volna sor.  A végszavazás időpontjának módosítására vonatkozó javaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, Daniel Suciu nyújtotta be és 90 támogató, 40 ellenszavazattal fogadták el a képviselők. Az ellenzéki pártok a büntető törvénykönyv vitájának a halasztását kérték és azt, hogy küldjék vissza a különbizottsághoz a módosításokat, azonban a többség elutasította a kérést. 

13:09

Befejeződött a vita

A törvénykönyv módosításának cikkelyenkénti vitáját befejezték a képviselők. A szenátusban elfogadott változat nem módosult. 

13:00

Törölték a hivatali gondatlanság büntethetőségét

A képviselők megszavazták a hivatali gondatlanság büntethetőségének eltörlését. Az RMDSZ-frakció ezzel a módosítással sem értett egyet.

12:50

Dragneának kedvez a hivatali visszaélés új meghatározása

A képviselők 118 támogató és 90 ellenző szavazattal a hivatali visszaélésnek a szenátusban rögzített meghatározását fogadták el. A btk-nak ez a módosítása kedvez Liviu Dragneának, mert felmenthetik a hivatali visszaélésre való felbujtás vádja alól. Első fokon letöltendő börtönre ítélték a politikust e bűncselekmény miatt.

12:30

Hivatali visszaélés: ezeket kérte az RMDSZ

A hivatali visszaélésről szóló cikkelynél Márton Árpád képviselő a következőket kérte: ne kössék értékküszöbhöz a hivatali visszaélést; töröljék azokat az előírásokat, amely szerint csak az hivatali visszaélés számít bűncselekménynek, amelynek elkövetője, annak házastársa vagy legtöbb másodfokú rokona jut illetéktelenül haszonhoz; a hivatali visszaélésre kiszabható legnagyobb büntetés 7 év legyen, ne 5 év. 

12:11

Korodi ismertette az RMDSZ kifogásait

Korodi Attila frakcióvezető még a cikkelyenként vita megkezdése előtti felszólálásában közölte: az RMDSZ nem támogatja a tervezetet a végszavazáson, ha nem módosul a hivatali visszaélésről és a hivatali gondatlanságról szóló cikkely a parlamenti különbizottságban és a szenátusban elfogadott változathoz képest. Mint ismert, a szenátus egy olyan változatot fogadott el, amelynek hatályba lépése esetén Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt és más politikusokat is felmentenének a hivatali visszaélés vádja alól.

11:51

Túlkapással vádolja az ülésvezetőt az ellenzék

A PNL és a Mentsétek meg Romániát (USR) politikusai tiltakoznak. Szerintük a házszabály nem írja elő, hogy a parlamentban szavazásra bocsátott nyilatkozat-tervezeteket minkét házba be kell terjeszteni. Raluca Turcan túkapással vádolja Florin Iordache ülésvezetőt, amiért nem hajlandó szavazásra bocsátani a kérésüket.

11:40

Az elfogadáshoz 165 szavazatra van szükség

Sarkalatos törvényről lévén szó, nem a jelenlévő honatyák, hanem az összes képviselő fele plusz egy támogató szavazatra van szükség a tervezet elfogadásához. Ez 165 szavazatot jelent, a PSD-ALDE koalíciónak 168 képviselője van. Így ha az RMDSZ nemmel szavaz vagy tartózkodik, elképzelhető, hogy a jogszabály megbukik.

11:36

Megkezdődött cikkelyenkénti vita

Szerda délelőtt elkezdődött a büntető törvénykönyv cikkelyenkénti vitája a képviselőházban. Előbb a tervezetet előkészítő bizottságban elutasított javaslatokat bocsátják szavazásra. Ez után szavaznak a bizottságban elfogadott  módosító indítványokról

Kapcsolódók

Kimaradt?