FRISSÍTVE - Elutasította az RMDSZ javaslatait a Iordache-bizottság

Másodszorra is jóváhagyta az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság a büntető törvénykönyv módosításait. FRISSÍTÉS: Márton Árpád képviselő a vitán az RMDSZ szenátusi frakciójának álláspontját képviselte.

A büntető törvénykönyv módosításait előkészítő parlamenti különbizottság újabb ülést tartott kedd délután, miután a szenátus első házként elfogadta a módosításokról szóló tervezetet, hogy a képviselők által benyújtott módosító javaslatokkal kapcsolatban is véleményezést fogalmazzon meg.

A tervezetet a szenátus által elfogadott formában hagyta jóvá kedd este a Florin Iordache vezette testület, csak néhány technikai módosítást eszközöltek rajta. A bizottság 12 tagja támogatta szavazatával a törvényjavaslatot, heten ellenezték azt, az RMDSZ két képviselője tartózkodott a voksoláskor.

FRISSÍTÉS: Márton Árpád változtatott az álláspontján. Az ülésen Márton Árpád RMDSZ-es képviselő ugyanazt kérte, amit a szenátus plénumában az RMDDSZ-frakció. A politikus javasolta, hogy külön szabályozzák a hivatali gondatlanságból elkövetett bűncselekményt, ne töröljék a büntethetőségét; ne kössék értékküszöbhöz a hivatali visszaélést; töröljük azokat az előírásokat, amely szerint csak az hivatali visszaélés számít bűncselekménynek, amelynek elkövetője, annak házastársa vagy legtöbb másodfokú rokona jut illetéktelenül haszonhoz; a hivatali visszaélésre kiszabható legnagyobb büntetés 7 év legyen, ne 5 év. A javaslatait leszavazták. Márton Árpád a bizottság hétfői ülésén a felsoroltak közül még csak azt a javaslatot támogatta, hogy ne kössék értékküszöbhöz a hivatali visszaélést.

A szenátus – első házként – keddi ülésén fogadta el a büntető törvénykönyv módosításait. A képviselőház a tervek szerint szerdán vitatja meg a tervezetet, és csütörtökön szavaz róla.

Az ellenzék az ülés elhalasztását kérte

Az ellenzéki pártokat képviselő tagok az ülés elhalasztását kérték, arra hivatkozva, hogy szabályellenesen hívták össze azt. A bizottság elnöke szerint azonban még a nap folyamán el kell fogadnia a testületnek a módosítások véleményezését, hogy szerdán a képviselőház is megvitathassa a törvényjavaslatot, csütörtökön pedig döntő kamaraként szavazhasson róla.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion az ülés 24 órával való elhalasztását kérte. Egyrészt a szabályzatra hivatkozott, másrészt arra, hogy ilyen körülmények között a tagoknak nincs idejük áttanulmányozni a benyújtott javaslatokat.

Erre reagálva Florin Iordache rámutatott: a képviselőház házbizottsága azt kérte, hogy a parlamenti különbizottság még a keddi nap folyamán tartsa meg ülését és fogadja el a jelentést a tervezetről, hogy azt tűzhessék a plénum szerdai ülésének napirendjére. Iordache szerint azt is megszabta a házbizottság, hogy a módosításokról megfogalmazandó véleményezés egyezzen meg azzal, amelyet egy nappal korábban nyújtottak be a szenátushoz. A PSD egyetlen új módosító javaslatot sem nyújt be – tette hozzá Iordache.

„Ez esetben értelmetlen a vita. Ha önök eleve úgy döntöttek, hogy változatlan formában fogadják el a jelentést, számunkra nem marad más hátra, mint a saját dolgunk után nézni, mehetünk haza” – reagált a nemzeti liberális párti Ioan Cupşa. Kollégája, Alina Gorghiu szintén a szabályzatra hivatkozott, amelynek értelmében a bizottság ülését 24 órával korábban kell összehívni.

Bár a bizottsági elnök hajlandónak mutatkozott szavazásra bocsátani az ülés elhalasztására vonatkozó javaslatot, végül a testület folytatta a munkálatait.

Kapcsolódók

Kimaradt?