Porcsalmi Bálint: tudatosan félretájékoztat az USR

„Újabb hét, újabb rémhírkeltés. Ludovic Orban után ezúttal az USR elnöke állt elő egy frappáns félretájékoztatással” – fogalmazott kedden Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke annak kapcsán, hogy Dan Barna USR-elnök Facebook-bejegyzésében azt állította: a Btk bizottsági módosítása alapján Klaus Johannis államelnök is börtönbe kerülhet.

Porcsalmi szerint Dan Barna tudatosan ferdít, amikor azt állítja, hogy börtönbe kerülhet az államfő a Btk módosítása alapján, amivel tulajdonképpen az ártatlanság vélelmét védene a javaslatot megfogalmazó RMDSZ. „Rosszabb esetben (Dan Barna – szerk. megj.) nem tudja, hogy az államfőt teljes mentelmi jog illeti meg. Tehát: bármit állítson, nyilatkozzon bárkiről is Johannis, jogilag nem kell felelnie kijelentéseiért. Ma sem, és azután sem, hogy a mandátuma lejárt. Ellentétben Dan Barnával, akinek előbb-utóbb el kell számolnia egyik-másik szemfényvesztésével” – tette hozzá az ügyvezető elnök.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke hétfői bejegyzésében úgy fogalmazott: illegálissá vált a „büntethető” kifejezés használata egy köztisztség viselője vagy valamely állami hatóság képviselője számára, akit hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatnak emiatt.

„A PSD-ALDE többség által megszavazott cikkely értelme ez: annak a közalkalmazottnak a tette, aki egy végleges bírósági döntés meghozatala előtt a gyanúsítottra vagy vádlottra úgy hivatkozik, mintha azt már elítélték volna, hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető. Ha a kijelentést valamely állami hatóság nevében teszik, egy harmaddal nő a kiszabott büntetés. A cikkely révén a PSD börtönnel akarja büntetni Klaus Johannist, akit a diszkriminációellenes tanács megbírságolt azért a nyilatkozatáért, miszerint a „büntethető alakok kétségbeesetten támadják és hitelteleníteni akarják a korrupcióellenes ügyészséget” – fogalmazott bejegyzésében az USR-elnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?