FRISSÍTVE-PNL: magyar ügyekben nincs alku

Nem hajlandó semmilyen alkut kötni a Nemzeti Liberális Párt elnöke az RMDSZ-szel a szövetség által kezdeményezett törvénytervezetekről, a bizalmatlansági indítvány támogatásához viszont kérte a magyar érdekvédelemi szervezet segítségét – derült ki a pártelnök keddi sajtónyilatkozataiból. FRISSÍTÉS: A PNL elnöke azt mondta: meglepte az RMDSZ bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos döntése. 

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke arról beszélt egy kedd esti televíziós műsorban, hogy pártja az ún. „magyar ügyekben” nem hajlandó kompromisszumokra.

A liberálisok vezetője itt elsősorban az anyanyelvhasználati küszöb csökkentésére vonatkoztatott, amelynek értelmében a jelenlegi 20 helyett 15 százalék lenne egy kisebbségi közösség számarányának alsó határa, amely lehetővé tenné az anyanyelv használatát a közigazgatásban egy-egy településen. Ugyanakkor a március 15-e hivatalos magyar ünneppé nyilvánításáról is ugyanezt gondolja a PNL elnöke. Elmondta, a Kelemen Hunor szövetségi elnökkel való találkozóján ezekről az ügyekről határozottan kijelentette, hogy nem képezhetik alku tárgyát.

Mint arról beszámoltunk, a tegnap tárgyalt Kelemen Hunor és Ludovic Orban a bizalmatlansági indítványról. A találkozó után a PNL-vel való jobb együttműködés lehetőségét firtató újságírói kérdésre Kelemen azt válaszolta, ez a liberálisokon múlik. „A PNL támadott meg minket az alkotmánybíróságon, nem mi a PNL-t. A harmonikusabb együttműködés tehát nem rajtunk múlik. Bennünket nem érdekel a kormányzás, sem a PSD-vel, sem a PNL-vel” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Ludovic Orban meglepődött

FRISSÍTÉS: A Nemzeti Liberális Párt elnöke meglepődött szerdán, amikor arról értesült, hogy az RMDSZ nem vesz részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán. 

„Bizonyára háttéralku van a döntés mögött, az eredményeket szerintem hamarosan látni fogjuk. Az én lelkiismeretem tiszta. Az RMDSZ döntése nyomán természetesen a szavazatszámok megváltoznak, ám ha a bizalmatlansági indítvány ma elbukik, akkor is megyünk tovább” – nyilatkozta a parlamentben a Nemzeti Liberális Párt elnöke.  

Kapcsolódók

Kimaradt?