Kolozsvári tiltakozó akción jelentette be Eckstein-Kovács Péter: lemond RMDSZ-tagságáról

28 évnyi tagság után szombaton, egy kolozsvári főtéri tiltakozó akción jelentette be Eckstein-Kovács Péter egykori szenátor azt, hogy az igazságügyi törvények módosítása elleni tiltakozásként kilép az RMDSZ-ből. Kelemen Hunor szövetségi elnök is reagált a gesztusára, mondván: a RMDSZ-ből való minden kilépést sajnál, azonban ezzel nem változnak meg a szövetség elvei, sem a közösségi célok.

Eckstein-Kovács Péter bejelentését közel négyszáz kolozsvári tiltakozó jelenlétében tette, és többek között azt is kifogásolta, hogy a büntetőeljárási törvénykönyv parlamenti módosításait az RMDSZ szavazataival fogadták el. Mint mondta, a kolozsvári főteret hajdanán Szabadságtérnek hívták, fontos hely, ezért itt jelenti be azt, hogy lemond RMDSZ-tagságáról.

„Sok mindennel nem értek egyet, de ami miatt betelte a pohár, az az RMDSZ igazságügyi törvényekkel kapcsolatos álláspontja, és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai is az RMDSZ szavazataival mentek át. Döntésemben számított a PSD-vel való összeesküvés, ami számomra elfogadhatatlan” – mondta az egykori szenátor a kormányellenes kolozsvári tüntetésen.

Eckstein-Kovács Péter 1990-1992 között az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője, majd 1992-1996 között kolozsvári önkormányzati képviselője, 1996-tól 2008-ig pedig szenátora volt. 1999 és 2000 között kisebbségügyi miniszterként dolgozott Mugur Isarescu kormányában, 2009-2011 között pedig Traian Băsescu elnöki tanácsadója, ugyanakkor az érdekvédelmi szervezet egyik alapítója, aki hosszú évekig vezette az RMDSZ szabadelvű körét.  

Kelemen Hunor: sajnáljuk a távozást, elveink ezzel sem változnak

Az RMDSZ elnöke nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy az egykori szenátor az utóbbi években nem vett részt aktívan a magyar közösség jogainak védelmében.  

“Sajnáljuk a szervezetből való valamennyi távozást és további sikert kívánunk. Elveink és közösségi céljaink nem változtak és nem változnak ezzel a távozással sem” – mondta Kelemen Hunor Eckstein-Kovács Pétre döntéséről.

Csoma Botond: sokat vitáztunk Eckstein-Kovács Péterrel

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, az egykori szenátor utódja a szövetség szabadelvű körének élén a Maszolnak azt mondta: sajnálja, hogy a politikus így döntött, sok kampányban dolgoztak együtt, sokat tanult tőle és számos vitájuk is volt az utóbbi időben.

“A sajtóban is sokat vitáztunk Eckstein-Kovács Péterrel az igazságügyi törvények módosításáról, amelyben ő a jogállamiság elleni támadást és a korrupcióellenes harc megfékezését látta. Én ezzel nem tudtam egyetérteni, mert ugyan van korrigálnivaló, de nem gondolom azt, hogy ezek ellentmondanának a jogállamiság elveinek, vagy megfékeznék a korrupcióellenes harcot” – tette hozzá Csoma Botond.

Horváth Anna: az igazságszolgáltatás visszásságai ellen nem lépett fel Eckstein-Kovács

Az RMDSZ kolozsvári elnöke, Horváth Anna közvetlenül a kilépés bejelentése előtt élesen bírálta Facebook-oldalán az egykori szenátor igazságüggyel kapcsolatos álláspontját. Azt kifogásolta: Eckstein-Kovács nem foglalt állást az igazságszolgáltatásban tapasztalható visszásságok ellen.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?