Cristi Danileț: a CSM reagáljon a Dragneát elítélőket ért támadásokra

Cristi Danileţ bíró felszólította a Legfeslőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM), hogy sürgősen reagáljon azokra a támadásokra, amelyek a legfelsőbb bíróság azon tagjait érték, akik elítélték Liviu Dragneát.

„Románia miniszterelnöke tetszőlegesnek nevezte az ítéletet, a belügyminiszter pedig elpolitizáltnak. Én azt gondolom, hogy a CSM-nek reagálnia kell minderre, és véget kell vetni a legfelsőbb bíróság bírái elleni támadásoknak. És ha valaki nem tudná: az igazságügyi rendszer reformja a 2004-2005-ös időszakban történt, és azáltal vettek fel az Európai Unióba. Amit ma történik, annak semmi köze sincs a reformhoz” – írta pénteki Facebook-bejegyzésében Danileţ.

 

A legfelsőbb bíróság csütörtökön hivatali visszaélésre való felbujtás miatt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragneát a Teleorman Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos perben.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Viorica Dăncilă kormányfő azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a Dragnea ügyében hozott ítélet azt igazolja, hogy "Romániában még tetszőlegesen alkalmazzák a törvényeket". Carmen Dan belügyminiszter „politikai indíttatásúnak” minősítette a bíróság ítéletét.

„Ez nem egy jogerős ítélet! Nyilvánvaló, hogy ez egy politikai indíttatású döntés. Ez a megtorló válasz nemcsak az utca nyomásának hatására, hanem a törvényhozói és végrehajtói hatalom azon próbálkozására is, hogy valós jogállamot hozzon létre, hogy összhangba hozza a törvényeket az alkotmánnyal és az alkotmánybírság döntéseivel, ahogy az minden igazi demokráciában történik” – írta Carmen Dan csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A címlapfotó forrása: europalibera.org

Kapcsolódók

Kimaradt?