FRISSÍTVE - Cristian Tudor Popescu: a miniszterelnök frizurát váltott a „galléros pávián” után

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) pert vesztett Cristian Tudor Popescu újságíróval szemben, aki nem diszkriminálta Viorica Dăncilă kormányfőt, amikor „galléros páviánhoz” hasonlította őt – erről döntött kedden a bukaresti táblabíróság. Az ítélet nem jogerős. Az újságíró a hírre reagálva megjegyezte: a miniszterelnök frizurát váltott, és nem nyújtott be panaszt ellene, miután elhangzott a „páviános” kijelentése. FRISSÍTÉS: Asztalos Csaba CNCD-elnök szerint azonban, amikor valaki majmot említ, akkor a közvélemény majomra gondol, és nem az egyéb magyarázatokra.

A diszkriminációellenes tanács hivatalból indított eljárást februárban és 1000 lej összegű büntetést mért ki az újságíróra azért, mert az akkor hivatalába beiktatott miniszterelnök frizuráját egy „galléros páviánéhoz” hasonlította. A tanács egyöntetűen szavazott Cristian Tudor Popescu megbírságolása mellett. Ezt azzal indokolta, hogy a párhuzam „zaklatásnak” minősül, és az emberi méltósághoz való jogot sérti. Az újságíró azonban beperelte a tanácsot, és a bíróság neki adott igazat.

„Mikor történt ez? Azt hiszem, hogy alig 48 órája. Micsoda gyors válaszreakciója van a mi diszkriminációellenes tanácsunknak! Nagyon jó, hogy ilyen éberek! Ha jól értettem, az audiovizuális tanácsnak is baja van ezzel…” – nyilatkozta akkor az újságíró, aki arra is kitért: nem a kormányfő fizikai adottságait kifogásolta, hanem egészen konkrétan a frizurájában látott hasonlóságot ennek a majomfajtának a küllemével.

A bírósági ítéletet Cristian Tudor Popescu a „ráció és a bátorság diadalaként” értelmezte a Digi24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában. „A józan ész diadala azért is, mert a bíró a logikus és tiszta részleteket is figyelembe vette: hogy én a politikai okfejtésemet azért szakítottam meg, hiszen éppen a miniszterelnöknek célzott közéleti kritikát fogalmaztam meg, hogy egy divatos megjegyzést tegyek a haja elrendezésére vonatkozóan. Semmiképp nem azért, hogy Dăncilă asszonyt majomhoz hasonítsam. Ez a kritikai megjegyzés, akár több más ehhez hasonlóan politikai jellegű kritika, nem a Dăncilă asszony női mivoltára vonatkozik, hanem kizárólag a politikusi minőségére. Ugyanígy beszélhettem volna egy férfi frizurájáról is. Nem diszkrimináltam őt semmiképp, és még kevésbé zaklattam” – magyarázta a bírósági döntés helyénvalóságát az újságíró.

Șerban Nicoale inzultusát nem büntette a CNCD

Popescu hozzátette: a bíróság azt is figyelembe vette, hogy Viorica Dăncila „az esztétikai megjegyzést” követően megváltozatta a frizuráját és nem nyújtott be panaszt. „Ezzel szemben hivatalból elkezdett vizsgálódni a CNCD, amely azt a szégyenletes bírságot is kiszabta, ami egyértelműen az intézmény politikai többségének eredménye, és ez megegyezik a parlamenti többséggel” – tette hozzá. Szerinte a bíróság „szakmaiságának” tulajdonítható a keddi döntés. Ugyanakkor azt is nehezményezte: arra a PSD-s szenátorra (Șerban Nicolaera – szerk. megj.) nem rótt ki hasonló bírságot a tanács, még csak figyelmeztetést sem, aki minősíthetetlen szexuális vonatkozású inzultust fogalmazott meg egyik képviselő kolléganőjének célozva.

„A döntést meghozó bíró azért is bátor, mert manapság hatalmas nyomás nehezedik Romániában az igazságszolgáltatásra a PSD-ALDE koalíció részéről. Gyakorlatilag az ügyészeket óránként megfenyegetik azokkal a törvényekkel, amelyeket magunk is láthatunk, illetve a PSD és az ALDE vezetői által megfogalmazottakkal” – hivatkozott az újságíró az aktuálpolitikai helyzetre, és reményét fejezte ki, hogy a bírák és ügyészek nem veszítik el a bátorságukat a jelenlegi, ellenük folytatott „politikai háborúban.”

Asztalos Csaba: még nem láttuk a táblabírósági indoklást

FRISSÍTÉS: „Tőlem tudta meg Cristian Tudor Popescu a táblabírósági döntést és el is beszélgettünk hosszan erről” – nyilatkozta a Maszol megkeresésére Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, aki alapvetően fontosnak tartja, hogy az ilyen ügyek bíróság elé kerülnek és a döntésben a szólásszabadság határait is kijelöli a testület.

„A táblabíróság, rá nem jellemző módon, egy hetes határidőn belül döntött arról, hogy az újságíró által a miniszterelnök asszonnyal szemben használt kifejezése nem meríti ki a hátrányos megkülönböztetés fogalmát. Ezzel alapfokon megsemmisítette a döntésünket. Várjuk a testület indoklását, és ennek függvényében döntünk arról, hogy megfellebbezzük-e vagy sem” – fogalmazott Asztalos, aki mindemellett fontosnak tekinti a szólásszabadságot érintő joggyakorlat kialakítását Romániában.

„Amikor az ember majmot említ, akkor a közvélemény majomra gondol, és nem azokra az indokokra, amelyeket Cristian Tudor Popescu kifejtett a megjegyzése kapcsán” – válaszolta a diszkriminációellenes tanács elnöke arra a felvetésünkre, hogy az újságíró részletesen megmagyarázta, miért nem diszkriminált.

Șerban Nicolae PSD-s szenátor kapott szankciót a kijelentését követően, a CNCD ugyanis figyelmeztetéssel büntette a szintén politikus kolléganőjére vonatkozó inzultusát – tisztázta Asztalos az újságíró által nehezményezett szankcióhiányt. „A két eset között azért van különbség, hiszen ott két politikus vitájáról van szó, akik közül egyik sem használt teljesen tisztességes kifejezéseket a másikra vonatkozóan. De Nicolae volt az, aki vitapartnere magánéletére elfogadhatatlan megjegyzést tett, ezért kapta a figyelmeztetést” – mondta a Cristian Tudor Popescu által is felvetett ügyről Asztalos Csaba.

Kapcsolódók

Kimaradt?