Az EU-s nagykövetek is aggódnak a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai miatt

Az Európai Unió tagországainak nagykövetei aggodalmukat fejezték ki a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai miatt, tájékoztatott az elnöki hivatal, miután Klaus Johannis államfő kedden a romániai nagykövetekkel találkozott.

"Ha életbe lépnek a módosítások, a nagykövetek véleménye szerint befolyásolni fogják Románia és a többi ország közti rendőrségi és igazságszolgáltatási együttműködéseket. Ugyanakkor sok kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy miként használja fel Románia az európai támogatásokat" - olvasható a közleményben.

Az elnöki hivatal közlése szerint Klaus Johannis államfő a demokrácia és a jogállamiság megerősítésének szükségességét emelte ki, amelyek fontosak az ország jövője szempontjából. Az államfő arról beszélt a nagyköveteknek, hogy mandátumának kezdete óta az igazságszolgáltatás függetlenségét és a korrupcióellenes harcot tartja legfőbb céljának.

"Az államfő meggyőződését fejezte ki, hogy a román állampolgárok pragmatikus törvényeket érdemelnek, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségét szavatolják, és biztosítják a jogállam működését az európai értékrendnek megfelelően" - mutat rá a közlemény.

Johannis ismét megerősítette, hogy Románia továbbra is elkötelezett az európai projekt iránt és támogatja az unió belső biztonságára irányuló törekvéseket, ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy az ország számára prioritás a schengeni övezethez való csatlakozás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?