Johannis: Románia ENSZ BT-tagságát veszélyezteti az izraeli nagykövetség elköltöztetése

Esélytelenné válik Románia arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsába válasszák nem állandó tagként, ha az izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe való költöztetésérről dönt – jelentette ki kedden Klaus Johannis.

Az államfő azután nyilatkozott erről, hogy a Cotroceni-palotában találkozott Miroslav Lajčákkal, az ENSZ közgyűlésének elnökével. Johannis közölte: tisztában van azzal, hogy a kormány elkezdte felmérni egy ilyen lépés következményeit, de „a döntés nem a kormány kezében van”. Hozzátette: nincs tudomása arról, hogy milyen szakaszába jutott ez a felmérési folyamat.

Miroslav Lajčák kifejtette: minden tagállamnak jogában áll eldönteni, hogy elköltözteti-e az izraeli nagykövetségét, ugyanakkor vannak az ENSZ-közgyűlésben, illetve a Biztonsági Tanácsban meghozott elvi határozatok, amelyek leszögezik, hogy Jeruzsálem jogállásáról az izraelieknek és a palesztinoknak kell megegyezniük, és ezt a megállapodást minden ENSZ-tagállamnak tiszteletben kell tartania.

Felidézte, hogy az ENSZ rendkívüli, tavaly decemberi közgyűlésén 128 tagállam megszavazta ezeket az alapelveket, és mindössze 8 állam szavazott ellenük. „Így látja a nemzetközi közösség a Jeruzsálem jogállásával kapcsolatos kérdést” - tette hozzá a közgyűlés elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?