Elfogadta a képviselőház a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet

 

Többórás ülés végén, döntő házként megszavazta hétfőn a képviselőház a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet. A jogszabályt 175 támogató, 78 ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el az alsóház.

Az ülés több órán át tartott, mert az ellenzéki pártok igénylésére a zárószavazás egyenként szavaztak a képviselők az összesen 327 javaslatról. Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság szociáldemokrata párti (PSD) elnöke, Florin Iordache a szavazás előtti felszólalásában kifejtette, a módosításokkal a cél véget vetni a visszaéléseknek.

"Elegünk van a visszaélésekből, elegünk van a titkos megállapodásokon alapuló igazságszolgáltatásból. Úgy állítottuk össze ezeket a módosító javaslatokat, hogy mindenkit meghallgattunk. (...) Vissza akarjuk állítani Romániát a helyes útra" - fogalmazott Iordache, majd felkérte ellenzéki kollégáit, "tekintsenek el a pártutasítástól", és szavazzanak saját belátásuk szerint.

Ellenzék: Románia a bűnözők paradicsoma lett

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Raluca Turcan bejelentette, alakulata megtámadja az alkotmánybíróságon a törvényt. Hozzátette, a módosítások nagy része "Dragnea úr és csatlósai" érdekeit szolgálják. Azt is kifogásolta, hogy sem az erre a célra létrehozott különbizottságban, sem a plénumban nem volt lehetőség a módosítások alapos megtárgyalására.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac felszólalásában "fekete hétfőnek" nevezte a büntetőeljárási törvénykönyvvel kapcsolatos szavazás napját. "Elképesztő, ami a parlamentben történik ezekben az órákban, gyakorlatilag egy újabb fekete nap tanúi lehetünk, nevezhetjük akár fekete hétfőnek. Pillanatokkal ezelőtt kaptam kézhez a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait tartalmazó iratcsomót, pillanatokon belül pedig már arra fognak kérni, hogy szavazzunk erről a rendkívül fontos törvényről, amely sok állampolgár életét befolyásolja. Úgy gondoljuk, hogy ez a nagy sietség rendkívül veszélyes" - fogalmazott Tomac.

Párttársai, Robert Turcescu és Ionuţ Simionca a gyors eljárás elleni tiltakozásképpen a módosítójavaslat-csomag 300 lapját sorban kiterítették az ülésterem előtti folyosón. Az erről készült felvételt Turcescu közzétette Facebook-oldalán.

Mizeria de azi din Parlamentul Romaniei, Camera Deputatilor: modificarea Codului de procedura penala.

Közzétette: Robert Nicolae Turcescu – 2018. június 18.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna a szavazás után azt mondta, a parlamenti többség "hivatalosan is a bűnözők országává változtatta Romániát".  "Románia a bűnözők paradicsoma lett, és azért jutottunk ide, mert jelenleg büntetőügyesek töltenek be köztisztségeket" - tette hozzá.

Újabb módosítások

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság szintén hétfőn tárgyalta a tervezetet és készítette el róla a jelentést. A testület által hétfőn elfogadott egyik módosítás értelmében az ügyvéd indokolatlan hiányzása nem vonhat maga után a vádlottat érintő jogi következményeket.

Egy másik módosítás előírja, hogy a vádlott javait vagy más javakat csak abban az esetben lehet elkobozni, ha megalapozott bizonyíték van arra, hogy bűncselekmény nyomán jutott azokhoz. A szenátus múlt héten már elfogadta a tervezetet, a képviselőház döntő kamaraként szavazott ezekről.

Az elfogadott módosítások között szerepel egyebek mellett, hogy a törvénytelenül szerzett bizonyítékok semmisek, csak azokkal a feljelentőkkel köthető vádalku, akik az elkövetéstől számított fél éven belül tanúskodnak egy bűncselekményről, a fellebbviteli bíróság pedig nem marasztalhat el egy első fokon felmentett vádlottat, csak ha új bizonyítékok merülnek fel, vagy megismétli a bizonyítási eljárást. Ha egy gyanúsított ellen a nyomozás során titkos megfigyelést rendelnek el, arról a megfigyelés befejezése után legkésőbb tíz nappal írásban kell majd értesíteni érintettet.

Kapcsolódók

Kimaradt?