Félház előtt tart beszédet Traian Băsescu államfő

Várhatóan félig üres parlament előtt tart kedd délután beszédet az államfő. Traian Băsescu európai uniós kérdésekben fejtené ki álláspontját a két ház együttes ülésén, ám a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) honatyáinak többsége nem kíváncsi a véleményére.

A szenátus liberális elnöke, Crin Antonescu már jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen. Ezt azzal indokolta, hogy nem tartja legitim államfőnek Băsescut. Így az ülést Valeriu Zgonea képviselőházi elnök vezeti majd le.traian-basescu-parlament

A liberálisok szenátusi frakcióvezetője is közölte, hogy a teljes frakció távol marad az együttes ülésről. A liberálisok képviselőházi frakció tagjainak a „belátására" bízták a részvételt. A szociáldemokraták hivatalosan azt közölték ugyan, hogy meghallgatják az elnök beszédét, de frakciókhoz közel álló források szerint ez csak ígéret marad.

Az RMDSZ hétfői frakcióülése után Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte, hogy jelenlétük nem olyan kérdés, amelyről frakció szintjén dönteni kellene. Kelemen hozzátette, jómaga részt vesz az együttes ülésen.

Victor Ponta kormányfő Traian Băsescu beszédének csupán az elejét hallgatja meg, utána a kormánypalotában akad dolga – mondta kedd reggel a sajtónak.

Kimaradt?