Victor Ponta: drágán megfizethet a PSD Klaus Johannis felfüggesztéséért

Megfontoltságra inti a szociáldemokratákat Victor Ponta, a párt egykori elnöke és kormányfője, és azt tanácsolja nekik: ne kövessék Liviu Dragnea PSD-elnököt Klaus Johannis államelnök felfüggesztésének „politikai kalandjába”, mert a PSD „drágán megfizet” majd ezért a tévedéséért. Ponta ezt saját tapasztalatával támasztja alá.

A Pró Románia párt alapító elnöke szerint a héten öt olyan fontos politikai esemény is várható, amelynek kimenetele „radikálisan” meghatározhatja azt az irányt, amelybe az ország halad majd a későbbiekben, és a PSD Klaus Johannis felfüggesztéséről való döntése csak egy ezek közül.

Semmi oka nincs Liviu Dragneának az időhúzásra vagy az elutasításra, hiszen az államelnök PSD-s politikust nevezett ki a Külföldi Hírszerzőszolgálat (SIE) élére – jegyzi meg Ponta szombati Facebook-bejegyzésében. Azt is hozzáteszi: Gabriel Vlase képviselő hiányossága lehet az, hogy nem Teleormánból származik, és nem is a Teldrum Csoport  tagja, ezeket leszámítva viszont nem talál „nyomós érvet” az elutasítására.

A PNL beígért bizalmatlansági indítványát – a hét másik fontos politikai eseményét –  „elő nem készítettnek” és „komolytalannak” tekinti a volt kormányfő. Ennek ellenére is le kellene váltani szerinte a Viorica Dăncilă által vezetett „inkompetens” kormányt. Helyébe egy olyan felkészült, idegen nyelveket is tudó kabinetnek kellene lépnie Ponta szerint, amelyre „büszke lehet Románia”, amikor egy év múlva ellátja az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. „ Egy ilyen változatot bármikor megszavaznék kollégáimmal együtt. De egy, a PNL hatalomra kerülésére korlátozott indítvány téves és komolytalan is, ezért nem írjuk alá és meg se szavazzuk” – közölte Ponta ugyanabban a bejegyzésben.

A hét harmadik fontos eseményeként a korrupcióellenes főügyész leváltására vonatkozó alkotmánybírósági határozat gyakorlatba ültetését nevezte meg a PSD volt elnöke, aki szerint egy ilyen döntést lehet „kritizálni” vagy „vitatni”, de mindenképp gyakorlatba kell ültetni. Ponta szerint Laura Codruța Kövesi hibája az, hogy „átpolitizálta a DNA-t” és ezért „fizetnie kell”. A hasonló „visszaélések” megfékezésére a büntetőtörvénykönyv módosítása a megoldás – véli a Pró Románia Párt elnöke.

Victor Ponta szerint a legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea ügyében, ugyancsak a héten várható döntésében az a gond, hogy a PSD elnöke a pártot használja fel a bírók megfélemlítésére, ami „megengedhetetlen” és „veszélyes mindannyiunk számára”. Utódja „bűnösségéről” nem nyilatkozik a szociáldemokraták volt elnöke, de megemlíti: neki is volt büntetőjogi ügye, amelyben senkit eszközként nem használva bizonyította be ártatlanságát.

Liviu Dragneának célzott legélesebb kritikáját Klaus Johannis tervezett felfüggesztése kapcsán fogalmazta meg a PSD egykori elnöke. „Ha másodjára is elítélik Dragneát, akkor megpróbálja majd elindítani Johannis felfüggesztését.  Részt vettem  2007-ben és 2012-ben is hasonló pillanatokban, ezért azt tanácsolom PSD-s volt kollégáimnak, hogy jól gondolják meg mielőtt Liviu Dragneát követik ebben a politikai kalandban. Elvek szerint cselekedni érthető dolog még akkor is, ha veszítesz, de káoszt idézni elő az országban Liviu Dragnea személyes haragja és problémái miatt egy olyan tévedés, amelyet a PSD még a 2007-nél is drágábban fog megfizetni” – vonja le a következtetést közösségi oldalán Victor Ponta.

Kapcsolódók

Kimaradt?