Orbánviktorozott egyet Dan Barna USR-elnök

Călin Popescu-Tăriceanu legutóbbi nyilatkozatai arra világítanak rá, hogy a szenátus elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnök „illiberális testvérévé vált” – nyilatkozta pénteken a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna.

Nehéz hét következik a demokrácia számára. Ezt Călin Popescu-Tăriceanu mai nyilatkozatai is előrevetítik, aki Orbán Viktor illiberális testvérévé vált. Káosz, széthúzás és önkény - ezek a legfőbb jellemzői a Dragnea-Tăriceanu-adminisztrációnak, amely egy évvel ezelőtt megbuktatta saját kormányát, rávilágítva arra, hogy bármire képes, csak hogy szabaduljon meg az igazságszolgáltatástól" - írja egy Facebook-bejegyzésben Dan Barna.

Barna szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormány éves mérlege katasztrofális, most pedig "egy alkotmányellenes manőverrel államcsínyra készülnek - fel akarják függeszteni tisztségéből az államfőt, hogy szétrombolhassák azt, ami még talpon maradt".

Az USR elnöke bejegyzésében rámutat: csak tavaly 220 000 ember hagyta el az országot, elszabadult az infláció, eladósították a következő generációkat, folyamatosan támadják az igazságszolgáltatást és csonkítják az államelnök jogkörét.

Călin Popescu-Tăriceanu pénteken azt nyilatkozta, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében az elmúlt 11 évben Romániáról készült jelentések szinte kizárólag az erőszakszervezetek által közvetített torz képre alapultak. A szenátusi elnök azt mondta, állásfoglalást vár az Európai Bizottság részéről az utóbbi időben felszínre került „kényelmetlen igazságokkal” kapcsolatban, illetve magyarázatot arra, hogy miért mellőzte rendszeresen az EB "bizonyos, az igazságügyi rendszert képviselő intézmények és személyek" által elkövetett súlyos visszaélésekre figyelmeztető jelzéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?