Orban: készen állunk a Johannis felfüggesztését követő népszavazásra

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) felkészült a Klaus Johannis felfüggesztését követő népszavazásra – jelentette ki pénteken brassói sajtóértekezletén Ludovic Orban. A pártelnök megismételte: meggyőződése, hogy Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője jövő héten kezdeményezni fogja az államelnök felfüggesztését.

„Liviu Dragnea kétségbeesett, menteni próbálja bőrét, és áthág minden demokratikus szabályt csakhogy elérje azt a célját, amelyet még a választásokkor megfogalmazott. Az ügyészségek és a szolgálatok fölötti hatalmat akarja megszerezni, Călin Popescu-Tăriceanut pedig eszközként használja, hogy a felfüggesztés ideje alatt kihirdesse az igazságszolgáltatás törvényeit és a büntetőtörvénykönyveket” – vázolta a vélt forgatókönyvet Orban. Hozzátette: a kormánykoalíció előtt nagyon is világos, hogy amíg az államfő hivatalban van, nem fog kihirdetni olyan jogszabályokat, amelyek ellentmondanak a demokrácia és a jogállam alapelveinek.

Orban véleménye szerint a felfüggesztés kezdeményezésével Dragnea nyomást szeretne gyakorolni azokra a bírákra is, akiknek az ő ügyében kell ítéletet hirdetniük. „Az ítélethirdetésre június 21-én kerül sor, és lehet, hogy Dragneának az is a célja, hogy a felfüggesztési procedúra elindításával is jelezze a bíráknak, hogy ő az úr” – mutatott rá a PNL elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?