FRISSÍTVE - Johannis PSD-s képviselőt javasolt a külföldi hírszerzés élére

FRISSÍTVE: Gabriel Vlase szociáldemokrata politikust, a képviselőház alelnökét jelöli Klaus Johannis államfő a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségére - közölte csütörtökön az elnöki hivatal.

A 47 éves Bákó megyei politikus tagja a képviselőház nemzetbiztonsági szakbizottságának és a nemzetvédelmi kollégium, majd a hírszerzési akadémia hallgatójaként szerzett szakképesítést, illetve doktori címet. Mint ismert, a titkosszolgálatok vezetőit a parlament nevezi ki az államfő javaslata alapján.

Klaus Johannis mostani jelölésével visszatérni látszik ahhoz a – megválasztása után felrúgott – korábbi íratlan szabályhoz, miszerint a hírszerzési igazgatók egyikét a kormányoldal, a másikat az ellenzék adja. Az államfő 2015-ben még saját – ellenzékben lévő – volt pártjából jelölt igazgatót mind a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mind a SIE élére.

A SIE igazgatói tisztsége csaknem két éve, 2016 szeptemberében, Mihai Răzvan Ungureanu lemondásával üresedett meg, és azóta betöltetlen. A román médiában számos találgatás jelent meg arról, hogy mi vezetett a SIE-t korábban is vezető, és rövid ideig miniszterelnöki tisztséget is betöltő Ungureanu távozásához: a legelterjedtebb feltételezés szerint az államfő azt vetette szemére, hogy nyilvános pengeváltásba keveredett Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyésszel.

Miután Johannist több mint másfél évig hiába kérdezgette a kormánypárti média, mikor akar végre új igazgatót jelölni a SIE élére, az államfő most azzal okozott meglepetést, hogy éppen a DNA-főügyész leváltása körüli huzavona miatt feszültté vált belpolitikai helyzetben tett ilyen engedményt a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD).

Egyes román hírforrások szerint nem feltétlenül engedményről van szó: a SIE jelenlegi ideiglenes vezetője, Silviu Predoiu tábornok augusztusban nyugdíjba megy, és közvetlen beosztottja, Vasilică Sarcă tábornok pedig már idén májusban nyugdíjba vonult. Így ha augusztusig nem nevezik ki az igazgatót, az intézmény vezető nélkül marad.

Vlase beiktatásáról várhatóan a parlament két házának jövő heti együttes ülésén fognak szavazni a honatyák, vagyis azon az ülésen, amelyen egyes szociáldemokrata politikusok szerint az államfő felfüggesztését kellene kezdeményeznie a törvényhozásnak, amiért vonakodik eleget tenni a DNA-főügyész felmentését előíró alkotmánybírósági határozatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?