Elutasította a CSM az egyik Kövesi elleni fegyelmi eljárást

Elutasította szerdán a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészekkel foglalkozó részlege azt a fegyelmi eljárást, amelyet az igazságügyi felügyelet kezdeményezett Laura Codruţa Kövesivel, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjével szemben.

Az eljárást azért indították, mert a főügyész állítólag a vizsgált üggyel összeférhetetlenségi viszonyban lévő ügyészt nevezett ki egy ellenőrző bizottságba. A döntés nem jogerős, megfellebbezhető a legfelsőbb bíróság öttagú bírói testületénél.

Az felügyelet április 11-én közölte, hogy kivizsgálást kezdett Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze ellen, mivel Kövesi egy nyilvánvalóan összeférhetetlen státuszban lévő személyt nevezett ki egy ellenőrző testületbe. Ezzel Kövesi áthágta a szabályzatot, megszegte a törvényt és csorbította az igazságszolgáltatás hitelét és tekintélyét - tette hozzá indoklásában a testület.

A felügyelet akkor közölte, hogy a fegyelmi kivizsgálást a CSM ügyészekkel foglalkozó fegyelmi osztálya veszi át, amely dönteni fog a korrupcióellenes főügyész felelősségre vonásáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?