Băsescu belekötött a csíki hokisok Gábor Áron-díjába

Nem tartja helyénvalónak az államfő, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) annak a csíkszeredai jégkorongcsapatnak adta át a Gábor Áron-díjat vasárnap este, amelye korábban „elhatárolódott a román himnusztól". Traian Băsescu ezt az álláspontját a vasárnapi autonómiatüntetés előtt osztotta meg a Maros megyei prefektussal.TRAIAN BASESCU

Minderről maga a prefektus számolt be hétfőn sajtótájékoztatón. Corneliu Grosu szerint az államfő vasárnap felhívta telefonon, hogy az autonómiatüntetésről kérjen tájékoztatást. Ekkor közölte: aggasztja, hogy a fiatalokat nem az ország jelképeinek tiszteletére nevelik Romániában. Példaként Băsescu az hozta fel, hogy az SZNT a Csíkszeredai HSC Sportklub jégkorongcsapatát elismerésben részesítette. Az államfő ezt azért kifogásolja, mert egy magyar-román válogatott meccsen a székely hokisok is a magyar himnuszt énekelték.

Az SZNT a vasárnapi megmozdulás után azzal az indoklással tüntette ki Gábor Áron-díjjal a Csíkszeredai HSC Sportklub jégkorong csapatát, hogy játékosai "tudatosan vállalják székely mivoltukat, hűségüket magyar nemzeti önazonosságukhoz". A díjat megkapta Pál-Antal Sándor történész-levéltáros is.

Kimaradt?