Johannis: fenntarthatatlan az állami kézben lévő nyugdíjrendszer

Nem lehet fenntartani egy túlnyomóan állami kézben lévő nyugdíjrendszert egy olyan országban, amelyre alacsony születési arány és negatív migráció jellemző - mondta Klaus Johannis szerdán, a "World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise" című jelentés bemutatásán, amelyre a bukaresti egyetemi könyvtárban került sor.

Az államfő kifejtette, hogy a gazdasági nevelést elengedhetetlenül szükségesnek tartja, egyrészt a piacgazdaság alapelveinek elsajátítása érdekében, másrészt azért, hogy „megvédjük fiataljainkat a populizmus hamis ígéreteitől”.

Példaként a magánnyugdíjrendszer körül kialakult vitát említette, amely „a kormány szintjén nagyon érdekes dinamikát követ”. Szerinte az oktatási rendszer is hibás abban, hogy a vita érintettjei nem is értik, miről van szó, vagy nem érdekli őket a téma.

Az államelnök úgy vélekedett, hogy az oktatás nem korlátozódhat a megbízható alkalmazottak kinevelésére, hanem „jó állampolgárokat” kell nevelnie, akik kellőképpen tájékozottak ahhoz, hogy megértsék a nyilvánosság előtt zajló vitákat, akikben van kezdeményezőkészség, és ismerik polgári jogaikat és kötelességeiket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?