FRISSÍTVE - Júliusban készül el a Velencei Bizottság előzetes jelentése a romániai igazságügyi törvényekről

FRISSÍTVE: Júliusban készül el a Velencei Bizottság előzetes jelentése a romániai igazságügyi törvényekről és októberben fogják véglegesíteni. Florin Iordache, mint az igazságügyi törvények módosításáért felelős parlamenti különbizottság elnöke részt vesz a bizottság következő ülésén, az USR elküldi állásfoglalását.

A Velencei Bizottság illetékesei sajnálatukat fejezték ki, hogy Románia nem folyamodott korábban véleményezésért a testülethez - állítja Gorghiu, aki szerint a késésért a parlamenti többség és az igazságügyi miniszter okolható, akik több ízben is elutasították a PNL-nek a Velencei Bizottság megkeresésére vonatkozó javaslatát.

Gorghiu szerint a Velencei Bizottságnak a romániai igazságügyi törvényekről szóló előzetes jelentése július folyamán fog elkészülni, a végleges változatra pedig októberig kell várni. A szenátor azonban úgy véli, a PSD még az előzetes jelentést sem fogja megvárni, és az ebbe foglalt ajánlásokat is figyelmen kívül hagyja majd.

Arra a kérdésre, hogy szó volt-e a beszélgetésen az alkotmánybíróságnak a korrupcióellenes főügyészt érintő határozatáról, Gorghiu azt mondta: a Velencei Bizottság képviselői leszögezték: csak azért érkeztek Romániába, hogy információkat, véleményeket gyűjtsenek. 

Florin Iordache részt vesz a Velencei Bizottság ülésén

Részt vesz a Velencei Bizottság jövő heti plenáris ülésén - jelentette be kedden Florin Iordache, az igazságügyi törvények módosításáért felelős parlamenti különbizottság szociáldemokrata párti elnöke.

Iordache „nagyon jóknak” minősítette a bizottság tagjaival a parlamentben folytatott megbeszéléseket és úgy vélte: a nemzetközi szakértők valószínűleg két lépésben teszik közzé következtetéseiket.

„Ismertettem álláspontunkat a három törvény módosításával kapcsolatban, majd válaszoltam kérdéseikre. (...) Meghívtak, hogy vegyek részt a bizottság jövő heti plenáris ülésén, hogy az esetleg még tisztázatlanul maradt kérdésekre válaszolni tudjak. Lehet, hogy júliusban bemutatnak egy előzetes jelentést, ha nem, akkor a végleges jelentést a bizottság októberi ülésén tárgyalják meg” - részletezte Iordache.

A képviselő azt mondta: továbbra is tekintettel lesznek a Velencei Bizottság esetleges bírálataira.

„Mi mindvégig figyelembe vettük a Velencei Bizottság ajánlásait (...), és kétségtelenül ezt tesszük ezután is. De figyeljék meg az alkotmánybíróság döntéseit. A taláros testület két törvény esetében elutasította az alkotmányossági óvást, a harmadiknál egy dolog maradt: a bírói tévedés meghatározása (...), de minden egyebet összhangban találtak a Velencei Bizottság korábbi ajánlásaival” - mutatott rá Iordache.

Iordache cáfolta, hogy a tárgyalások egyik témája az alkotmánybíróság azzal kapcsolatos döntése lett volna, hogy az államfőnek vissza kell hívnia az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét. 

Az USR elküldi állásfoglalását a bizottságnak

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) el fogja küldeni a Velencei Bizottságnak az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos állásfoglalását - nyilatkozta a testület küldöttségével folytatott megbeszélést követően az USR képviselője, Stelian Ion.

A képviselő kifejtette, meggyőződése, hogy „senki nem tudja becsapni” a Velencei Bizottság jogi szakértőit, akik romániai látogatásuk során minden illetékes intézménynél tájékozódnak az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban. Hozzátette, mivel úgy vélik, hogy a keddi tárgyalásra megszabott fél óra nem elegendő arra, hogy részletekbe menően tárgyaljanak a törvénycsomagról, álláspontjukat írásba foglalják és elküldik a bizottságnak. 

Stelian Ion szerint a Velencei Bizottság küldöttei is tudatában vannak annak, hogy véleményezésük megkésve érkezhet, hiszen a törvényeket már elfogadta a parlament, „de az a fontos, hogy nagy figyelemmel kezelik az ügyet” - mondta a képviselő, megerősítve, hogy októberre várható a Bizottság jelentése a témáról.

(Címlapkép forrása: europalibera.org)

Kapcsolódók

Kimaradt?