PSD: Klaus Johannis államfő aláássa az alkotmánybíróság tekintélyét

Klaus Johannis államfő aláássa az alkotmánybíróság tekintélyét, véli a Szociáldemokrata Párt (PSD), hangsúlyozva, hogy a taláros testület határozatai nem képezhetik vita tárgyát, ezeket végre kell hajtani. 

A PSD közleményben reagált az elnök keddi nyilatkozataira, amelyeket az őt a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésére kötelező alkotmánybírósági ítélet indoklásával kapcsolatban tett.A nagyobbik kormánypárt az alkotmányos rend elleni súlyos támadásnak minősítette az elnök nyilatkozatait, hangsúlyozva, az, hogy Johannis közvitára akar bocsátani egy alkotmánybírósági döntést, a demokrácia elleni agresszióként értékelendő. „Az alkotmánybíróság határozatai véglegesek és általánosan érvényesek - ezeket végre kell hajtani, nem képezhetik vita tárgyát” - fogalmaz a közlemény.


A PSD rávilágít, az alkotmánybíróság az egyetlen intézmény, amelynek jogában áll döntést hozni az alaptörvény helyes értelmezésével kapcsolatban, „senki másnak, sem az államfőnek, nem más állami hatóságnak, még a civil társadalomnak sincs joga” döntést hozni ilyen kérdésekben.

Johannis elnök nyilatkozataival a romániai bíróságokkal és törvényekkel szembeni engedetlenségre buzdít - véli a PSD. „Az elnök példáját követve bármelyik állampolgár kénye-kedve szerint halogathatja valamely törvényes kötelezettség, egy bírság vagy egy ítélet gyakorlatba ültetését, arra hivatkozva, hogy jobban meg akarja érteni az azt kibocsátók indoklását” - áll a közleményben, amely szerint megengedhetetlen, hogy az elnök azt sugallja: az alkotmánybíróság megkérdőjelezi az ügyészek függetlenségét. Ez szándékos félretájékoztatás Johannis részéről, ami tisztségénél fogva „minősíthetetlen” gesztus - mutatnak rá.

„Nem lehet amputálni valamit, ami nem létezik. Románia Alkotmánya semmiféle hatáskörrel nem ruházza fel az államfőt a főügyészek menesztése tekintetében. Hazugság tehát azt állítani, hogy a PSD vagy az alkotmánybíróság döntése korlátozni akarja a hatáskörét” - nyomatékosítják a közlemény írói, emlékeztetve arra, amit a taláros testület is leszögez: az elnök megvizsgálhatja a főügyész tisztségből való visszahívására irányuló eljárás jogszerűségét, „de nem utasíthatja el kénye-kedve szerint” a menesztésre vonatkozó javaslatot. 

Bírálja a Szociáldemokrata Párt Johannis államfőnek a párhuzamos állammal kapcsolatos nyilatkozatát is, amelyben az elnök azt mondta, hogy ez „mese”. „A titkos megállapodások, amelyekkel az igazságszolgáltatást alárendelték a titkosszolgálatoknak, a valóság részei, nem mesék. Lucian Onea és Mircea Negulescu „Portocală” ügyészek, akik ellen bűnvádi eljárás indult, a valóság részei. Azok a bírósági döntések, amelyekkel visszadobtak DNA-dossziékat a meghamisított bizonyítékok és eltorzított lehallgatások miatt, szintén a konkrét valóság részei, ez sem mese” - fogalmaz a közlemény, hozzátéve, hogy Johannis elnök „politikai rövidlátása” - amely miatt átsiklik a visszaéléseken - komolyan megkérdőjelezi döntéshozatali autonómiáját.

A PSD arra is rámutat közleményében: a Velencei Bizottság is leszögezte korábbi ajánlásaiban, hogy a politikai döntéshozóknak jogukban áll bírálni a taláros testület döntéseit, ugyanakkor azonban kötelességük megjegyezni, hogy tiszteletben tartják azokat, még ha nem is értenek egyet velük.

Klaus Johannis elnök kedden úgy nyilatkozott, az alkotmánybíróság korrupcióellenes főügyészt érintő döntésének indoklása több kérdést vet fel, mint ahányat tisztáz. Hozzátette, elolvasta a taláros testület indoklását, de még folyamatban van annak elemzése, a követendő lépésekről ezután döntenek. Johannis rámutatott, a PSD egy ideje arra törekszik, hogy „amputálja az államfő hatásköreit”, és ebbe az irányba mutat most az alkotmánybíróság döntése is. Az elnök nyilatkozatában kilátásba helyezte egy referendum kiírását is. „Széles körű vitára van szükség, amelyben minden érdekelt fél részt vesz, végül pedig talán arra is szükség lehet, hogy mondjon véleményt a nép” - tette hozzá. 

Kapcsolódók

Kimaradt?