Európai ügyésztestület: ne avatkozzanak a titkosszolgálatok a román igazságszolgáltatásba

Határozott álláspontot fogalmazott meg a titkosszolgálatok igazságügybe való beavatkozásáról az Európai Ügyészek a Demokráciáért és Szabadságjogokért (MEDEL), az uniós tagállamok ügyészegyesületeit tömörítő európai érdekvédelmi ernyőszervezet. Romániában az utóbb időben kerültek nyilvánosságra a különböző igazságszolgáltatási intézmények titkos megállapodásai – erre reagált a testület az Evenimentul Zilei összefoglalója szerint.

Egy nemrégiben Brüsszelben elfogadott nyilatkozatában a szakmai testület „határozottan elítéli” a titkos megállapodások megkötését az igazságügyi intézmények és a Román Hírszerzőszolgálat (SRI) között, hiszen ez a „jogállamiságot, a demokráciát, az igazságszolgáltatás függetlenségét, illetve a tisztességes eljáráshoz való jogot” szegi meg.

Az európai szakmai testület úgy véli, hogy a román polgárok alaptörvénybe foglalt, illetve az európai emberi jogi egyezményben szabályozott alapvető jogainak is ellentmondanak az ilyen jellegű tikos egyezségek. A testület nyilatkozatában az alkotmánybíróság elleni támadások megszüntetésére szólít, és azt kéri Klaus Johannis államfőtől: nyilvánosan bontsa fel ezeket a megállapodásokat és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) elnöki minőségében gondoskodjon arról, hogy „a titkosszolgálatok semmilyen formában ne avatkozhassanak bele az igazságszolgáltatásba”.

Az európai ügyészek azt is kérik az Európai Unió illetékes hatóságaitól, hogy „maradéktalanul támogassák azt, hogy a korrupcióellenes harcban ne lehessen a bűnügyi vizsgálat demokráciaellenes, a szovjet módszerekhez hasonlatos eljárásait használni”.

A szervezet követelései között az is szerepel, hogy nyilvánosságra kell hozni az igazságszolgáltató intézmények különböző hatóságai által a titkosszolgálatokkal kötött valamennyi egyezséget, hogy ezekről a társadalom, az ügyészek és az ügyvédek is véleményt alkothassanak.

Mindemellett az európai ügyészek érdekvédelme üdvözli a titkos megállapodások eddigi nyilvánosságra hozatalát. A szervezet elnöke, Felipe Marques pedig elmondta: az európai intézményekhez is eljuttatják a megfogalmazott aggályaikat, hiszen a tapasztaltak „súlyosan figyelmen kívül hagyják az európai értékeket”, a demokrácia, a jogállam és az emberi jogi értékek mellett. A MEDEL nyilatkozatához alapul szolgáló jelentést a Romániai Bírók Országos Egyesülete (UNJR) dolgozta ki.

A MEDEL az európai bírók és ügyészek szakmai egyesülete, amely 15 tagországból összesen 22 tagszervezetet tömörít, legfőbb célja pedig az igazságügy függetlenségének, a demokrácia és az alapvető emeberi jogok védelme. A Romániai Bírók Országos Egyesülete (UNJR)  2008 tagja a MEDEL-nek, amelynek jelenleg főtitkári tisztségét is betölti.  

A címlapfotó forrása. antena3.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?