A SRI-től kérhet információkat a DIICOT a miniszterelnök „hazaárulása” ügyében

Mérlegelik a titkosszolgálati segítségkérést, ezért nem indult még bűnvádi eljárás Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen a Ludovic Orban liberális pártelnök által tett büntetőjogi feljelentés alapján – közölte szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetője, Daniel Horodiceanu.

A PNL-elnök feljelentése kapcsán Horodiceanu azt mondta: még nem indult in rem, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárás az ügyben. Hozzátette: a feljelentés hazaárulásra vonatkozik, az illetékes ügyésznek pedig mérlegelnie kell, hogy szükséges-e az információigénylés a titkosszolgálatok részéről. 
A PNL elnöke május 17-én közölte, hogy állampolgári minőségében feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a kormányfő, Viorica Dăncilă és a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea ellen. A kormányfőt hazaárulással, az államfő félretájékoztatásával, jogkörének megnyirbálásával és titkos információk nyilvánosságra hozatalával, a PSD-elnököt pedig ugyancsak titkos információk nyilvánosságra hozatalával vádolta.

Ludovic Orban akkor azt mondta: a feljelentést az a memorandum indokolja, amelyet Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe való költöztetése kapcsán fogadott el a kormány. A legfőbb ügyészség a PNL-elnök feljelentését a DIICOT-nak továbbította.

Kapcsolódók

Kimaradt?