Kelemen Hunor: nem lehet komolyan venni a PNL készülő bizalmatlansági indítványát

Nem tudni, ki lenne a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, sem azt, hogy kik lennének a legfőbb tárcák vezetői, és nekik mi lenne a céljuk, így a készülő bizalmatlansági indítványról sem lehet komolyan beszélni – hangsúlyozta Kelemen Hunor szerdán a Radio France Internationale-nak (RFI) annak kapcsán, hogy a PSD-kormány esetleges megbuktatása esetén mi kerülne a helyébe.

Az RMDSZ elnöke nem kommentálta a Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági indítványt előkészítő tüntetését, mint mondta: egy pártnak joga van ahhoz, hogy a politikai napirendjét meghatározza még annak ellenére is, hogy a bizalmatlansági indítványt a parlamentben szavazzák meg.

Kelemen Hunor szerint minden bizalmatlansági indítványról szóló beszélgetésnek a jövőbeli tervek ismertetésével kell kezdődnie, világosnak kell lennie annak, hogy mi történik a jelenlegi kormány megbuktatását követően. „Én ma még nem ismerem a liberálisok kormányprogramját, azt, hogy milyen parlamenti többségre alapoznak. A kormányfőjelölt és a legfőbb tárcák vezetőinek neve sem ismert, azok a főbb irányvonalak, területek – gazdaság, mezőgazdaság, beruházás, kultúra, oktatás, igazságügy – célkitűzései sem, amelyeken haladni kívánnának a liberálisok” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Szerinte mindezek hiányában nem lehet a bizalmatlansági indítványról komolyan beszélni, hiszen nem egy vendéglő, hanem egy ország jövője a tét. „Amikor az Ungureanu-kormányt leváltották – amelynek az RMDSZ is tagja volt –, az USL közzétette a kormányprogramot és ismertette a miniszterelnök-jelöltjét. Ha igazán kormányozni akarsz, és nem csak demokratikus jogodat gyakorolni a bizalmatlansági indítvánnyal, részletbemenően kell beszélned mindarról, ami nélkül egy ország nem tud haladni. Az a kijelentés, hogy meglátjuk utána, nem ér sokat” – összegzett Kelemen Hunor.

A képviselőház amúgy szerdán utasította el a Nemzeti Liberális Párt által Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt. A Nyugdíjadtól foszt meg a PSD-ALDE okozta pénzügyi fejetlenség című indítványt 89 képviselő támogatta, 162 honatya ellene voksolt, tízen pedig tartózkodtak.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?