Közigazgatási törvénykönyv: elfogadták az RMDSZ decentralizációs javaslatait

Az RMDSZ javaslatára a közigazgatási törvénykönyv kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság törölte a szövegből azokat az előírásokat, amelyek hátráltatnák a hatáskörök helyi szintre utalását, és ezáltal a közszolgáltatások jobbá tételét.

Erről Cseke Attila számolt be szerdán. A szenátor elmondta, a tervezet eredeti változata egy rendkívül bonyolult, megvalósíthatatlan eljárást írt volna elő a decentralizációra. E szerint a folyamat a következőképpen alakult volna: a minisztériumok kielemzik, képesek-e vagy sem az egyes önkormányzatok átvenni egy közszolgáltatást. Ez alapján két kategóriába sorolták volna őket: az elsőbe azokat, amelyek képesek decentralizált közszolgáltatás ellátására, a második csoportba azok az önkormányzatok kerültek volna, amelyek nem képesek erre.

Ez utóbbi kategória esetében a közszolgáltatásokat a megyei tanács felé decentralizálták volna. Ha a megyei tanács sem lenne képes átvenni ezeket a hatásköröket, akkor maga a minisztérium látná el a decentralizált közszolgáltatást addig, míg a helyi önkormányzat vagy megyei tanács ezt nem tudná átvenni. „Ez az eljárás egy nevetséges javaslat, évekkel visszavetné a decentralizáció lehetőségét. Emellett köszönőviszonyban sincs a decentralizáció céljával, hogy a közszolgáltatást közelebb hozzuk, hozzáférhetőbbé tegyük az állampolgár számára” – hangsúlyozta Cseke Attila.

A szenátor szerint fontos előrelépés az is, hogy az RMDSZ-nek sikerült töröltetnie a tervezet szövegéből a költségvetési megszorítások és megtakarítások elvét. „A decentralizáció lényege nem az, hogy megtakarításokat végezzünk, hanem hogy a közszolgáltatásokon javítsunk. Ezért nem lehet úgy decentralizálni, hogy azon önkormányzat irányába decentralizálunk, amelyik nagyobb megtakarítást fog megvalósítani” – mondta Cseke Attila.

A politikus kiemelte, hogy az RMDSZ javaslatára módosították azt a rendelkezést is, amely szerint a közszolgáltatások decentralizációját megelőzően kötelezően kísérleti programot kellett volna indítani, amely több hónappal, évvel késleltette volna a hatáskörök átadását az önkormányzatoknak. Az RMDSZ felvetésére lehetségessé, és nem kötelezővé teszik a minisztériumok számára a kísérleti programok indítását.

Az RMDSZ kezdeményezésére a tervezet előírja a jogosítvány-kibocsátási és a gépjármű-bejegyzési közszolgáltatások decentralizációját is. Ez azt jelenti, hogy ha a parlament elfogadja, jövő év januárjától a megyei önkormányzatok hatáskörébe kerülnek a prefektus alárendeltségéből ezek a közszolgáltatások. Az intézkedés következtében a megyei tanácsoknak lehetőségük lesz megfelelő intézményi infrastruktúra biztosításával javítani a szolgáltatások minőségén és felgyorsítani a folyamatokat.

A közigazgatási törvénykönyv bizottsági vitája a héten zárul. Ezt követően kerül a tervezet a szenátus plénumának asztalára, amely első házként szavaz róla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?