Az ALDE is részt vesz a PSD által szervezett nagygyűlésen

„Részt veszek a PSD által szervezett június 9-ei nagygyűlésen, mert a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kötelessége tiltakozni az igazságszolgáltatásban tapasztalható visszaélések ellen” - jelentette ki vasárnap este az Antena3 televízióban Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és az ALDE elnöke.

A politikus tájékoztatása szerint ez nem a kormányt támogató nagygyűlés lesz, hanem tiltakozás az igazságszolgáltatásban az elmúlt években elkövetett „súlyos hibák” ellen, „törvénytelenségek”, a titkosszolgálatokkal kötött titkos együttműködési megállapodások ellen.  „Mindaz ellen, ami súlyosan sérti a demokrácia egyik alapelvét: az emberi jogok és szabadságok tiszteletben tartását, ami egy európai és liberális alapérték, amelyre az európai liberális demokrácia épült” - fejtette ki Tăriceanu.

Az ALDE elnöke szerint Klaus Johannisnak „nem maradt választási lehetősége”, miután az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy ki kell adnia a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészének menesztésére vonatkozó rendeletet, mert megállapítást nyert, hogy ennek megtagadása alkotmányos természetű államhatalmi konfliktust idézett elő.

Tăriceanu szerint „egy kis alkotmányos konfliktus alakult ki”, de ez megoldódik, amint az alkotmánybíróság közzéteszi indoklását és az elnök meneszti a DNA főügyészét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?