A legfőbb ügyész Kövesi leváltásáról: várjuk az alkotmánybíróság indoklását

Várja az alkotmánybíróság döntésének indoklását, hogy kiderüljön, milyen érvek alapján hozta meg a taláros testület a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésével kapcsolatos határozatot - nyilatkozta csütörtökön a legfőbb ügyész.

Augustin Lazăr  szavai szerint kollégáit aggasztja az alkotmánybíróság döntése nyomán kialakult "érzékeny helyzet". "Tudni szeretnék, hogy a bírák és ügyészek függetlenségének elve érvényes marad-e az ügyészekre nézve, vagy másképp fogják értelmezni" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az alkotmánybírósági döntés fényében milyen szerepet tölt be a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) a főügyészek menesztésére irányuló eljárásban, Lazăr azt mondta, várják az indoklást, hogy lássák, milyen érveken alapul a döntés.

"Tudnunk kell, hogy van-e valamilyen szerepe a CSM véleményezésének. Kellene hogy legyen, hiszen a CSM kezeskedik az igazságszolgáltatás függetlenségéért" - mondta a legfőbb ügyész, hozzátéve, hogy nem tárgyalt a témáról Laura Codruţa Kövesivel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?