ET-fórum Székelyföldön: párbeszéddel oldhatóak meg a magyar nyelvhasználati jogok

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert hírhedt Dan Tanasă megjelenése által okozott botrány rányomta a bélyegét az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa bálványosi konferenciájának záró momentumaira. A nyelvhasználati kérdéseket tárgyaló kétnapos rendezvény kiértékelő sajtótájékoztatóján a háromszéki szervezők elnézést kértek a 47 európai országból érkező vendégektől a román bloggerhez kapcsolódó incidens miatt.

A házigazda háromszéki önkormányzat elnöke arról számolt be, hogy a helyszínre érkező rendőrök nyomozást indítottak a Dan Tanasă által hozott könyvek eltűnése ügyében. Tamás Sándor kifejtette: nyilván nem igaz, hogy eltűntek volna a kiadványok, hiszen azokat a nemzetközi konferencia számos résztvevőjénél lehetett látni, illetve az esemény regisztrációs asztalánál is ki vannak helyezve. A háromszéki politikus arra is rámutatott, hogy „közismert hivatásos bajkeverő” blogger volt az, aki a bálványosi cirkuszt rendezte. Öt nappal ezelőtt például feljelentést tett a bíróságon, amiért Tamás Sándor három nyelvű – román, magyar és angol – fejléces papírt használ hivatali levelezéseinél.

Jelentés készül a nyelvhasználati jogokról

A bálványosi konferencia záró sajtótájékoztatóján Grüman Róbert, a háromszéki önkormányzat alelnöke és a Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke elmondta: a kétnapos esemény fontos hozadéka lesz, hogy várhatóan másfél év múlva készül el egy újabb, a nyelvi jogok használatáról szóló ET-jelentés. Ez ajánlásokat fogalmaz meg a tagországoknak arra, hogy miként biztosítsák illetve javítsák a kisebbségek anyanyelv használati jogait.

Grüman Róbert szerint a bálványosi esemény is bebizonyította, hogy fontos a nemzetközi fórumokon való aktív részvétel, amely segítheti a romániai magyar közösség ügyét. Ugyanakkor megköszönte a 47 európai országból érkező küldötteknek, hogy a romániai hatóságok irányából érkező erős ellenszél ellenére bátor döntést hoztak és eljöttek Székelyföldre.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök hozzátette: a nyelvhasználati jogokat vizsgáló jelentéshez aktívan hozzá szeretnének járulni, ezért az adatgyűjtés időszakában gyakorlati példákkal kívánják bemutatni, hogy miként működik Romániában a kisebbségek nyelvhasználati jogainak alkalmazása.  

„Itt helyben kell leülni egymással tárgyalni”

Gudrun Mosler-Törnström, a kongresszus elnöke a konferencia záró-sajtótájékoztatóján kifejtette: arra a következtetésre jutottak, hogy nincs olyan egységes nyelvhasználati modell, amit alkalmazni lehet minden európai országban. Példaként említette a Székelyföldön tapasztaltakat, ahol egy nemzeti kisebbség van többségben, miközben az ország többségi lakossága kisebbségben él. Az osztrák politikus szerint az a legfontosabb szempont, hogy ami jó egy kisebbségnek, az jó kell hogy legyen a többségnek is. A nézeteltéréseket pedig párbeszéddel lehet megoldani, fejtette ki Gudrun Mosler-Törnström, aki abban bízik, hogy a bálványosi kongresszuson sikerült elültetni a párbeszéd magját, amely majd gyümölcsöt is terem.

 „Itt helyben kell leülni egymással tárgyalni, mert annak lesz eredménye, különben az Európa Tanács tonnányi jelentést és ajánlást is írhat, a megoldásokat helyben kell megtalálni” – jelentette ki. Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa Andrew Dawsont bízta meg a nyelvhasználatról szóló jelentés elkészítésével. A brit politikus Bálványoson azt tanácsolta a feleknek, hogy először tanulják meg egymást meghallgatni, vegyék figyelembe a másik fél szempontját is, és csak azután kezdjenek beszélni, de úgy, hogy ne sértsék meg a tárgyalófelet.

A román fél távolmaradással bojkottálta a fórumot

Grüman Róbert a záró-sajtótájékoztatón rámutatott: abban bíztak, hogy az eseményen a román többség képviselőivel tudnak párbeszédet folytatni, meghívtak román politikusokat, illetve az  Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa romániai delegációjának vezetőjét is. A román meghívottak felszólalásai szerepeltek a konferencia programjában is, ugyanakkor a meghívottaknak minden joguk megvolt arra, hogy bármilyen előadót javasoljanak, aki ismerteti Románia álláspontját. „Sajnálatos módon a provokációt választották, ez őket minősíti”, mondta Grüman Róbert.

A Maszol kérdésére, hogy az „ellenszélben” szervezett rendezvényt követően, a Dan Tanasă könyves incidensének fényében számítanak-e a román hatóságok retorziójára, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök azt mondta: arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban politikai és adminisztratív szinten is ellenőrzések sorozata következik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?