Új parlamenti frakció létrehozásával kapcsolatban kérnek állásfoglalást a PSD-sek

Állásfoglalást kért kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakcióvezetője, Daniel Suciu a házbizottságtól egy új parlamenti frakció létesítésének lehetőségével kapcsolatban.

Erre azt követően került sor, hogy hétfőn Victor Ponta közölte, a hét folyamán kérelmezni fogja, hogy az általa vezetett új alakulat, a Pró Románia Párt, saját parlamenti frakciót alakíthasson.

Daniel Suciu úgy véli, mind a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény, mind a házszabály tiltja, hogy jelen körülmények között új frakció létesüljön. A házbizottsághoz címzett kérelmében rámutat, a törvény értelmében csak olyan képviselők és szenátorok alakíthatnak parlamenti frakciót, akik ugyanazon párt, pártszövetség vagy választási szövetség jelöltjeként vagy független jelöltként vettek részt a választáson.

Azok a képviselők és szenátorok, akik kilépnek egy parlamenti frakcióból, csatlakozhatnak egy másikhoz vagy függetlenként tevékenykedhetnek tovább, de nem alakíthatnak külön frakciót - idézi Suciu a vonatkozó törvényt, illetve a házszabályt.

A képviselőház házbizottsága továbbította a frakcióvezető kérelmét a házszabálybizottsághoz, amelytől szerdáig vár álláspontot – közölte Georgian Pop képviselőházi titkár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?