Visszavonul a közélettől Traian Băsescu?

Szenátori mandátuma lejártával visszavonul a közélettől – közölte egy televíziós műsorban Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke. A volt államfő a jövőre esedékes európai parlamenti választások kapcsán tette ezt a bejelentést.

Traian Băsescu kifejtette: az ellenzéki alakulatoknak közös listán kellene indulniuk a következő Európai Parlamenti választáson, ellenkező esetben gyengén fognak szerepelni. „A Nemzeti Liberális Pártnak, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek, a Népi Mozgalom Pártnak és Cioloş platformjának közös listát kellene összeállítaniuk” – vélte Băsescu, aki azzal érvelt, hogy ezeknek az alakulatoknak csak közösen van esélyük lefedni az ország valamennyi települését. Ha ez a szövetség létrejön, az EP-választás képezné az ugyancsak 2019-ben sorra kerülő elnökválasztás főpróbáját – tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy szerinte Klaus Iohannis képes lenne-e megnyerni az államfőválasztást egy gyenge PNL támogatásával, Băsescu azt mondta: nem tartja valószínűnek, hiszen a Szociáldemokrata Párt „politikai vektora igen erős”.

„Óriási kockázat lenne. Miért ne próbáld elejét venni a kudarcnak, és elkerülni az esetleges meglepetést, hogy Dragnea vagy Dragnea valamelyik embere legyen az elnök?” – tette hozzá az egykori államelnök, aki attól is elzárkózott, hogy induljon a következő európai parlamenti választáson.

„Két ember biztosan nem lehet ennek a pártszövetségnek a vezetője. Én azért, mert nem akarok, Orban pedig azért, mert nem képes rá. Ez most vicc volt. Nem tudom, ki lenne a legmegfelelőbb erre, de az egyértelmű, hogy sem Orban, sem én nem tudnék húzóereje lenni egy ilyen szövetségnek” – magyarázta Băsescu, és hozzátette: neki már nincsenek személyes ambíciói, jelenlegi mandátuma lejártával befejezi politikai tevékenységét 2020-ban.

Kapcsolódók

Kimaradt?